četrtek, 16. april 2015

Arktični robidi

Na naš trg prihajata povsem novi rastlini. To sta arktični robidi. Čeprav obe prihajata s severa, sta vsaka zgodba zase. Obe pa sta primernejši za hladnejša območja.

Je zelo robustna rastlina brez trnov, ki zraste do 25 cm v višino in do 60 cm v širino. Sadimo jo na sončno mesto, v bogato vrtno zemljo. Zaradi svojih lepih cvetov je primerna tudi za sajenje v obešanke. V maju zacveti z vijoličnimi cvetovi.Iz njih se razvijejo manjši rdeči plodovi, ki so zanimivi predvsem zaradi svoje intenzivne arome in vonja.
Je nizka rastlina, ki uspeva v kislih tleh. Sadimo jo lahko pod ostale kisloljubne rastline (ameriške borovnice, rododendrone...) ali kot samostojno pokrovno rastlino. Izbiramo polsenčne lege. Zgodaj spomladi se odprejo beli cvetovi.
Junija in julija se iz njih razvijejo zlato oranžni plodovi, ki so mehki na otip, ko so popolnoma zreli. Listi se jeseni obarvajo rdeče.
Plodovi so prijetnega sladko kislega okusa in vsebujejo veliko vitamina C, ki podaljšuje obstojnost plodov na hladnem v zaprtih posodah.
Odlični so sveži, lahko pa jih predelamo tudi v prav posebno marmelado. Le-to lahko včasih zasledimo tudi na policah oddelka s hrano v prodajalnah IKEA.
Robido uporabimo kot prilogo mesnim jedem in za sladice. Poda se k stepeni smetani,skuti, čokoladnim kolačem in tortam.Iz njih lahko pripravimo tudi liker.Sadež ima posebno mesto pri skandinavskih narodih. Zanje je bil to v preteklosti eden redkih virov vitaminov za zimski čas. Še danes imajo zato do njega prav poseben, spoštljiv odnos. Finci so njen cvet upodobili na hrbtni strani kovanca za 2 €

Obe sta na voljo v naši spletni trgovini floraexpress.si.

Ni komentarjev:

Objavite komentar