Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70

več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


sreda, 04. februar 2015

Začetek načrtovanja zelenjavnega vrta

V zimskem času je veliko časa za razmislek kaj bomo gojili v tekočem letu na zelenjavnih gredicah. Ko oberemo še zadnji pridelek v jesensko-zimskem času ugotovimo in se naučimo kaj vse smo tekom sezone naredili prav in kaj narobe.

Zato je prav, da začnemo pri začetku. To je vsekakor obdelava zemlje in gnojenje. Veliko vrtičkarjev zamudi tisti optimalni čas. To pa je vsekakor jesen! Zime in pomladi so nepredvidljive. Deževje se vsaj zadnja leta zavleče pozno v pomlad. Za obdelavo težjih tal je potrebno počakati, saj je razmočena zemlja neprimerna za prekopavanje.

Kako to spoznamo? Čisto enostavno. Lepi se na orodje in dokler je temu tako, ne moremo obdelati tal, ne da bi porušili njene primarne lastnosti. In največkrat pri prvih setvah in sajenju že zamudimo tisti pravi termin za sajenje in setev. Zato je prav, da gredice obdelamo že jeseni in jih pripravimo na pomlad.Pa začnimo jeseni, za vse tiste, ki tega niste storili. Če niste lani boste pa letos jeseni.

Jeseni septembra zemljo prerahljamo in posejemo ozimna žita (pšenica…). Ta žita nam spomladi obogatijo tla. Temu rečemo zeleno gnojenje. Zemlja naj ne ostane gola čez zimo vsaj tam kjer ostane prazana - brez pridelka. Ozimno pšenico zato spomladi, ko so tla primerna za obdelavo spodkopljemo v zemljo in na ta način obogatimo tla z organsko maso.

Tekom zime ostanejo na vrtu zimska solata, motovilec, špinača brstični ohrovt, čebula, ozimni česen radiči (prezimne sorte), peteršilj….

Ko sneg skopni prekrijemo te vrtnine z pvc folijo za tople grede, da čim prej začutijo toploto, zemljo prerahljamo takoj ko lahko, nekoliko še dognojimo in pridelek začnemo pobirati, ko doseže primerno velikost.

Upoštevati je potrebno tudi kolobar in dobre ter slabe sosede. Več o tem v nadaljevanju.

Za začetek se ustavimo najprej pri gnojenju. Veliko vrtov je pregnojenih. Zato pazimo, da gnojimo v ustreznih odmerkih. Za primer naj navedem, da je 1-3 kg briketiranega gnojila dovolj za 10 m².

Odvisno seveda od potreb posameznih vrtnin. Močno pognojeno zemljo potrebujejo kapusnice (zelje, ohrovt..) malo manj solatnice, sledijo plodovke (paradižnik, paprika, jajčevec), ki potrebujejo predvsem dovolj organske snovi, kalij za plod in vodo in nazadnje čebula, česen, por in korenček, ki jih predhodno sploh ne gnojimo, če upoštevamo pravilen 4 letni kolobar – vrstenje vrtnin po letih.Kolobar v praksi pa naredimo takole

Vrt razdelimo na 4 enake dele. Ne obremenjujmo se tu preveč vzemimo v obzir, da naj se ista vrtnina na isto mesto ne vrne vsaj 3 leta. Vsak del razdelitve na 4 dele imenujemo poljina.

En primer kolobarja je naveden, seveda so možne razne druge variacije. Pomembno je tudi to, kako kolobar nadaljujemo tekom leta do jeseni.

Ko poberemo čebulo, ki smo jo sadili jeseni, korenje še pustimo rasti. Nasledila pa ju bosta endivja in radič.

   1. poljina: plodovke (sosledje: paprika, bučke, paradižnik, kumare, jajčevec, zgodnje zelje in zgodnji krompir)
   2. poljina: kolerabica in solata z redkvico ali korenjem, brokoli in zelena, zelje in zelena, cvetača in solata berivka, vmes sejemo grah (nizek ali visok) in nizek fižol

   3. poljina: sladka koruza in visok fižol, por in korenček, čebula in korenček, šalotka in spomladanski česen .
   4. poljina: sosledje: bob, rdeča pesa, nizek fižol, radič tržaški solatnik, blitva

Ne pozabimo sejati in saditi ob robove cvetlice in zelišča, ki na vrt privabljajo metulje in čebele, ter naredijo zelenjavni vrt pisan in privlačen. To so kapucinke, ognjič, tagetes, kamilice, šetraj, križastolistni mleček, meta v skledi vkopana v vrt…..
Spomladi najprej sadimo spomladanski česen, čebulček. Sadimo tudi bob šalotko, grah, redkvico in solato. V zelenjavni vrt umestimo tudi zgodnje zelje, brokoli, cvetačo in nadzemno kolerabico.

Avtor teksta: Primož Brezovec

Ni komentarjev:

Objavite komentar