ponedeljek, 16. februar 2015

Sladki krompir ali batata

Še vedno je čas, da načrtujemo, kaj vse bomo zasadili na gredice in v posode, da bo poletje pisano in okusno.
Danes naj vam predstavimo sladki krompir. Imenujemo ga tudi batata ali angleško Sweet batata. To je izjemno zdravilna in kulinarično zanimiva vrtnina. Gojimo jo lahko v koritih, loncih in dvignjenih gredah. V vrtu se precej razraste z zelenimi nadzemnimi deli, kot pokrovna rastlina, zato jo je priporočljivo saditi kot samostojno vrtnino na gredah, še bolje pa na grebenih.


Je toplotno zahtevna vrtnina, ki jo na vrt presajamo, ko odide še zadnji ledeni mož. Ni prepozno če počakamo na mesec junij, saj je to tropska rastlina, ki ima zares rada toplo zemljo in podnebje.

Sladki krompir ima nizek glikemični indeks. Primeren je za ljudi, ki trpijo za sladkorno boleznijo. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Vsebuje vitamine: provitamin A, B kompleks, C, D in E vitamin. Izstopa predvsem vsebnost vitamina E, ki ga v zadostni meri zaužijemo v enem obroku. Od mineralov zasledimo predvsem: železo, megnezij, kalij in kalcij. Vsebuje minimalno maščob in nevarnega holesterola.  Precej bogat je z antioksidanti.

Gojenje Batate

Oblikuje oranžne gomolje, ki so glavni užitni del rastline. Uporabljajo se tudi mladi listi, v juhah in omakah. Batata ne pripada isti družini razhudnikovk kot naš krompir, temveč med slakovke.

Sadike kupimo po 15 maju podobno kot paradižnik in ostale plodovke in šele takrat presajamo na vrt. Spremljajmo temperaturo tal na arsu - meteo.si.
Vrtičkarji velikokrat prehitevajo čas optimalnega sajenja toplotno zahtevnih vrtnin. Rastline zahtevajo svoje rastne pogoje (temperatura tal, rodovitnost in gnojenje in podnebje pridelovanja) in to za tiste eksote iz tropskih krajev zagotovo velja še toliko bolj natančno. Pridelek ne bo nič bolj zgoden, če bomo sadili v zemljo, ki ni dovolj ogreta, saj se v prehladni zemlji te rastline ne ukoreninjajo, zato tudi kasnijo z razvojem.

Zemljo, kjer bomo sadili batato prekopljemo kakor se da globoko. Založno pognojimo z gnojili, ki so primerna za krompir, se pravi tista z več kalija in manj dušika. Uporabimo lahko tudi kompost ali briketirana gnojila z dodatkom kalija.

Medvrstna razdalja sajenja naj bo cca 0,7 - 1 meter in 0,4 metra v vrsti, podobno kot sadimo krompir.

Pridelek pobiramo po približno 80 – 90 dneh. Količina pridelka in velikost gomoljev je odvisna tudi od podnebja pridelave, vremenskih razmer in količine vode. Batato je potrebno namakati. Uporabimo zastirko iz slame ali kake druge organske snovi, ki hkrati pripomorejo k zadrževanju vlage in rasti plevelov.

Rad ga obišče voluhar, drugih bolezni in škodljivcev zaenkrat nima.

Uporaba v domači kuhinji

Sladki krompir najprej dobro operemo, olupimo ali kar z lupino, kuhamo ali pečemo kot domač krompir.

Batato pečemo ali pražimo, cvremo kot še čisto droben krompirček, kot to radi počnemo z kifelčarjem in narežemo v čips. Pripravimo ga kot krompirjevo solato, pire in narežemo kot krompir v koščkih v juho.


V našem sortimentu Dobro&Zdravo vam predstavljamo sorto batate ´Beauregart´, ki obilkuje velike podolgovate gomolje. Izrazito oranžno meso je prekrito z rdečo lupino. Je sladkega in polnega okusa.

Batata 'Beauregart'

Shranjevanje in skladiščenje Batate

Sladkega krompirja ne shranjujemo v hladilniku, temveč jih za cca teden dni pustimo na temperaturi 25ºC, nato jih pospravimo v dobro klet in pazimo na zadostno zračenje.


Za konec naj vam napišem še enostaven recept, ki so ga pripravili v šolskem centru v Šentjurju.

Sladki krompir s parmezanom
Sestavine:
1 kg kuhanega, olupljenega in narezanega sladkega krompirja
100 g masla
100 g naribanega parmezana
vejica peteršilja

Priprava:
Krompir najprej popečemo z malo masla. Ko je pečen, ga posujemo s parmezanom in nasekljanim peteršiljem. Še toplega serviramo s sezonsko solato.Tekst: Primož Brezovec
Recept: šolski center Šentjur

2 komentarja:

  1. Danes sem prvič poskusil rdeči krompir. Zasluži oceno odlično.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravjeni jaz ga gojim že štiri leta prve sadike sem kupila prek neta od takrat ga gojim sama smo navdušeni nad njim najraje imamo pečenga in to temno rdečega lp

      Izbriši