sreda, 11. februar 2015

Presajanje lončnic

V naših vrtnih centrih in cvetličarnah redno skrbimo za stalno ponudbo svežih lončnic. Da bodo te sobne prijateljice dobro uspevale, smo pripravili kratek nasvet o presajanju.

Z daljšanjem dne, se prebudi tudi rast lončnic. Začetek pomladi je ugoden čas za njihovo presajanje. Presajamo tiste rastline, pri katerih so korenine pri izlončenju vidne okoli koreninske grude.Da preprečimo učinek cvetličnega lončka, kakor to lastnost imenujemo, moramo lončnico presaditi. Substrati za presajanje so na voljo tudi v manjših embalažah.

Potrebno je izbrati primeren substrat, ki je prilagojen zahtevam rastlin. S tem zagotovimo njihovo uspešno rast. Za presajanje lončnic uporabimo univerzalni substrat za presajanje Terra vita, ki je  na voljo je v 5 L, 20 L in 50 L vrečah.Ko se lotimo presajanja rastlin, poskrbimo za dobro drenažo. Na dno lončka nasujemo plast glinoporja, kar omogoči dobro odcednost in prepreči zastajanje vode ter posledično gnitje korenin.

Več rastlin v praksi propade zaradi preobilice vode, kot zaradi izsušitve. Nov lonček, v katerega bomo presadili rastlino, naj bo le za številko ali dve večji od obstoječega.

Pazimo, da rastline niso posajene pregloboko ali preplitvo. S prsti dobro potlačimo substrat, ki naj bo vlažen. Tudi rastlino nekoliko omočimo pred presajanjem. Pri lesnatih posodovkah je dovolj, če previdno odstranimo le zgornjo plast zemlje, tako, da ne poškodujemo korenin.

Za uspešno rast naših hišnih prijateljic je potrebno upoštevati tudi lego, pravilno zalivanje. Za tega ni posebnega pravila, le občutek, ki ga razvijemo z izkušenjami in opazovanjem in prepoznavanjem gojitvenih razmer v prostoru.

Zelo pomembna je pravilna prehrana. V ta namen so na voljo kvalitetna gnojila priznanih proizvajalcev.

V ponudbi imamo gnojila lastne blagovne znamke Flory vita in Vita cote:
Vita cote hobby počasi topno gnojilo;
Za presajeno lončnico izberemo še lično okrasno posodo ali lonček, ki se bo lepo podal k domačemu interierju.


Lončnicam izberemo svetlo lego ob okenski polici. Stojijo naj na polici ob oknu, kolikor je to le mogoče. Večina lončnic ima rada svetlo lego. Izjeme se dobro počutijo tudi v senčnih kotičkih: monstere, taščini jeziki ali aspidistre.Avtor teksta: Primož Brezovec

Ni komentarjev:

Objavite komentar