Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce bš, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67


več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


četrtek, 19. februar 2015

Kako do lepe in goste trate?

To najdražjo rastlino ima vsakdo rad okrog svoje hiše. Da je trata res zelo zahtevna, se je vsakdo že prepričal sam. Da pa bo delo z njo lažje, podajamo nekaj nasvetov.

Trato je potrebno spomladi prezračiti, pognojiti, nato pa redno kositi, namakati in skrbeti za odstranjevanje mahu in plevelov.Za trato skrbimo celo leto. V zimskih mesecih, ko našo zemljo prekrije snežna odeja pazimo, da poledenel sneg zrahljamo. Pod snežno odejo se rada naseli snežna plesen. To je bela prevleka, ki jo povzroča gliva, ki za svoj razvoj potrebuje dovolj vlage. Problem rešujemo z zadnjim jesenskim gnojenjem z ustreznimi jesenskimi gnojili za trato predvsem z večjo vsebnostjo kalija in železa.

V zgodnjem spomladanskem času trato prezračimo z železnimi grabljami ali strojno, z vertikutiranjem.
Odstranimo polst, to so ostanki stare travne ruše, ostankov listja itd.

Predvsem je tudi pomembno, da spomladi trato dobro pognojimo. Ko smo odstranili vse kar na trato ne sodi, je čas za gnojenje. Po potrebi tudi dosejemo s semeni za regeneracijo.

Setev nove trate in regeneracija obstoječe trate

Ko se v maju zemlja dovolj ogreje, je čas za setev ali polaganje trate v zvitkih. Preden trato sejemo ali polagamo je potrebno izkoreniniti ves plevel in večje kamenje ter ostanke stare travne ruše. Nikakor ni smiselno presejati vrtne zemlje, saj uničimo njene lastnosti. Če so tla zelo peščena in revna jim dodamo organsko snov (kompost ali šota), ilovnatim zbitim tlem pa dodamo pesek. Tla pred setvijo ali polaganjem dobro izravnamo z grabljenjem. Ko imamo teren pripravljen, sledi setev.
Izberemo ustrezno travno mešanico za sončno ali senčno lego. V sušnih območjih uporabimo posebno travno mešanico. Vprašajmo se tudi, ali želimo izrazito okrasno trato ali bolj uporabno, če imamo veliko družabnih dogodkov na vrtu in se otroci veliko igrajo. Vsako trato bo v nadaljevanju sezone potrebno oskrbovati. Izrazito okrasne trate so bolj občutljive na obremenitve, kot so športni in ostali družabni dogodki. Seme enakomerno posejemo in pazimo tudi, da smo zapolnili robove.

Gnojenje trate

Posejanemu semenu sledi posebno gnojilo za trato, pomembno za dobro rast. V spomladanskem času Vam ponujamo kvalitetno gnojilo za trate lastne blagovne znamke Vita Cote hobby za trato.


Nato seme povaljamo s posebnim valjarjem, da seme pride v stik s talno vlago. Trato nato redno vsak dan zalivamo zjutraj in zvečer, da seme enakomerno vzkali v treh tednih. Seme je dobro pokriti z gosto mrežasto pokrivalko, da z njim ne hranimo ptičev.
Kasneje dognojujemo trato 3× v spomladanskem času in enkrat v zgodnji jeseni, kjer je pomembno, da uporabimo izključno jesenska gnojila za trate. Ne gnojimo pa je poleti.

V sezoni bujne rasti trato kosimo enkrat tedensko na višino 4 cm. Prvič kosimo na novo sejano trato, ko doseže 6-8 cm višine in jo znižamo na 5 cm. Pomembno je odstranjevati ostanke pokošene trate, ki odpadejo pri košnji. Tudi listje, ki odpade jeseni, trato lahko zelo uniči. Namakanje trate je pomemben ukrep.

Trata naj bi bila zalita do globine 10 cm, kar ustreza količini najmanj 20 l/m² tedensko. V ta namen je smiselno kupiti zalivalne naprave. Spet velja tu pravilo, da trate ne zalivamo v soncu ampak jo izdatno namočimo zvečer, ko je izhlapevanje manjše.

Veliki sovražniki trate so razni pleveli in mah. Mah raste največkrat v senci, vlagi in zakisanih tleh, lahko pa tudi na soncu, če je trata slabo oskrbovana z gnojili. Za odstranjevanje mahu v trati uporabimo posebna sredstva, ki jih potrosimo po mahu in ga uničimo. Mah se po nekaj dneh posuši. Takrat ga odstranimo z grabljenjem.
Da to preprečimo, je potrebno trato redno gnojiti, zalivati in prezračevati.


Kako reševati senčne težave, ko trata nikakor ne uspeva?

V kolikor imamo senco in tam stalno težave z slabo rastjo, si raje omislimo zasaditve z pokrovnimi – senčnimi trajnicami. Ena takšnih rešitev je sajenje bršljana (Hedera sp.), lonicere ( Lonicera nitida), ižandra (Pachisandra) in zimzelna (Vinca minor). Vse naštete rastline so zimzelene in zelo dobro prekrivajo tla. Med bršljan se skrije celo odpadlo listje v jeseni, če ga le ni preveliko.

Izbira tovrstnih rastlin je povsem funkcionalna. Lahko pa v senci naredimo tudi čisto senčno gredo s trajnicami in drevnino.

Izberemo našo najljubšo barvo hortenzije iz naše bogate ponudbe in Japonski javor ( Acer japonicum ´Aureum´) za ozadje. Vmes pa nasadimo kresnice (Astilbe sp.), hoste, šaše (Carex sp.), svetliko (Cimicifuga sp.), praprot (Polysticum sp.) in ognjeni dež (Heuchera sp.).

Pleveli, posebno širokolistni, so druga nadloga. Te odstranimo ročno ali na večjih površinah s selektivnimi herbicidi. Tudi tu velja pravilo dobre oskrbe trate. Ustrezno pognojena in namakana trata bo uspešno kljubovala plevelu.

Opravila na trati po mesecih

JANUAR: Na trati ne puščamo kupov snega. Poskrbimo, da snežno odejo razskorjimo, če zamrzne.

FEBRUAR: Še pred pomladijo opazujmo prvi pojav mahu in ga začnimo odstranjevati. To storimo pred večjimi deli na trati.

MAREC: Začnemo z obnovitvenimi deli, kjer je to potrebno. Najprej jo na gosto preluknjamo z vilami na manjših površinah, na večjih pa vertikutiramo. Luknje zapolnimo z kremenovo mivko.

APRIL: Setev in dosejevanje trate, polaganje v zvitkih in gnojenje.MAJ: Še vedno lahko sejemo in polagamo trato.

JUNIJ: Kosimo, gnojimo in izkoreninjamo enoletne in trajne plevele.

JULIJ in AVGUST: Kosimo tako, da jo puščamo nekoliko višje, da sama sebe senči in zalivamo, v kolikor nam dež ne pomaga.SEPTEMBER: Najboljši čas za setev nove trate ali polaganje v zvitkih ter jesensko gnojenje z  gnojili, ki vsebujejo več kalija in železa.

OKTOBER: Kosimo, a ne prenizko, odstranimo polst in prvo odpadlo listje.


NOVEMBER, DECEMBER: Dokončno odstranimo listje, pazimo na krte in iztrebke deževnikov.

Tekst in fotografije: Primož Brezovec

Ni komentarjev:

Objavite komentar