Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70

več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


četrtek, 05. februar 2015

Februarja že sejemo papriko, jajčevec in zgodnje zelje

Tisti, ki prisegamo na lastne sadike imamo mogoče celo svoje seme ali pa samo spretne roke, si sadike vzgojimo sami. V naših vrtnih centrih smo poskrbeli, da imamo kar se da širok sortiment semen, česna, čebulčka in seveda semenskega krompirja.Februarja začnemo s prvimi setvami. Najprej sejemo za sadike paprike, jajčevca, čebule, pora, zelene, solate, peteršilja, zgodnih kapusnic (zelje, brokoli…), kasneje v marcu pa sledi še setev paradižnika.

Bučke, kumare in dišavnice, kot je bazilika, lahko vzgojimo tudi v domačih razmerah. Vendar vse te setve sledijo šele v aprilu.

Februarja in marca je že čas za setev v setvene platoje ali šotne lončke. Uporabimo poseben substrat za setev, ki ima za to potrebna hranila in ostale fizikalno-kemične lastnosti. Substrat ročno napolnemo v pripravljene kupljene lončke, tako da je enakomerno razporejen. Skrbimo za konstantno vlažnost, tako substrata kot tudi zraka, saj mora biti seme v stiku z vlago.Prekomerno zalivanje po vzniku lahko povzroči širjenje obolenj korenin. Sadike zalivamo zjutraj, da se do večera osušijo. Če zalivamo zvečer, se rada pojavi bolezen, ki ji pravimo padavica sadik. Prednost setve v kupljene šotne lončke ali platoje je tudi v tem, da vzgojimo sadike z koreninsko grudo. Tako rastline utrpijo veliko manjši stres ob sajenju na vrt; bolje rastejo in so odpornejše na sušo.

Takšne sadike dajo tudi večji in kakovostnejši pridelek. Vzgojo sadik prilagodimo posamezni kulturi posebej. Z vzgojo lastnih sadik imamo zgodnejši pridelek, porabimo manj semena, kot če sejemo na prosto. Manjši je pojav bolezni in škodljivcev in kar je najpomembneje – vemo kaj smo sejali in vemo, da je naše in ekološko, še posebej, če smo kupili ekološka semena za kar smo tudi poskrbeli v naših trgovinah.

Za setev potrebujemo kvalitetno seme. Izbiramo lahko povsem ekološka semena s certifikatom ali semena namenjena integrirani pridelavi.

V kolikor imamo doma staro seme in nismo prepričani če bo še kalilo, lahko naredimo preprost kalilni test. To naredimo tako, da med dve papirnati brisački položimo seme in vzdržujemo konstantno vlago. Po tednu ali 14 dneh semena večinoma že vzkalijo.

Seme posejemo v setvenice, korita ali plitve pladnje. Tako sejemo tisto seme, ki ga je potrebno prepikirati. To so: paradižnik, paprika, jajčevec, zelena.

Pikiramo, ko se prvi klični listi povesijo v vodoravni položaj. Sejančke presadimo v šotne lončke premera 9 ali 12 cm, ali v odslužene plastične lončke mačeh in balkonskih rož.

Za dobro kalitev je potrebna sobna temperatura, kasneje pa sadike prenesemo v nekoliko hladnejši prostor ali preprosto zapremo radiator. Pazimo le, da temperatura ne pade pod 17 °C. To je še posebej pomembno za paradižnik, papriko in jajčevec.

V kolikor ugotovimo, da nimamo ustreznega prostora za vzgojo lastnih sadik, se nikakor ne trudimo. Za to delo so usposobljeni vrtnarji – pridelovalci in vsi mi, ki se trudimo zagotoviti kakovostne sadike za vrt.

Nekakovostne – pretegnjene sadike, premajhne sadike ali sadike, ki so doma morda celo nekoliko zgnile, niso primerne za presajanje na vrt. Takšne sadike, so manj odporne na bolezni in sušo. Imajo slabo razvit koreninski sistem in dajejo slabši pridelek.

V februarju je tudi čas za nakup semenskega krompirja

Zdaj je primeren čas, da se založimo s semenskim krompirjem. Oblikovali smo ponudbo različnih sort semenskega krompirja. Posamezna pakiranja smo prilagodili vrtičkarjem. Ponudba semenskega krompirja je na razpolago v embalaži po 2,5 kg, 5 kg in 10 kg. Potrebno je vedeti, da samo zdravo in deklarirano seme, ter pravilna izbira sorte pripomoreta k dobremu, večjemu in kakovostnejšemu pridelku.

In čisto za konec naj omenimo še česen, čebulček in šalotko. Ne pozabimo na te starodavne vire zdravja. Izbirajmo avtohtone in kakovostne sorte in pridelajmo domači antibiotik.Obiščite naše vrtne centre v Šiški in na Kalcah pri Logatcu, kjer se bomo prijazni in podkovani prodajalci potrudili, da bo naš nasvet vaš uspeh. Samo še vreme poprosimo, da bo na naši strani, pa bomo zopet imeli kar se da dober pridelek.


Avtor teksta in fotografij: Primož Brezovec

Ni komentarjev:

Objavite komentar