Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70

več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


ponedeljek, 02. februar 2015

Čas, da poskrbimo za naše sadno drevje in okrasne rastline

Za sadno drevje skrbimo preko celega leta. Vrtnarji se trudimo, da vam vrtičkarjem priskrbimo kvalitetne sadike. Škarje in platno na vrtovih pa prevzame kasneje vsak sam. Za dober in dovolj visok pridelek pa je potrebno kar nekaj truda, znanja in dolgoletnih izkušenj.

Že pozimi začnejo nekateri rezati drevje, nekateri celo prehitevajo tudi z škropljenjem. V nadaljevanju vas želimo le opomniti, da so ta opravila nujna, vendar lahko z njimi na vrtovih še malo počakamo.

Škropimo, ko so temperature cca 10 °C, režemo pa lahko tudi tik pred ali pa ob cvetenju, v kolikor ne vemo kaj porezati. Pri rezi vsekakor svetujemo, da obiščete delavnico o rezi drevja ali bližnjega sadjarja, ki ga prijazno povprašate za nasvet.

Škropljenje sadnega drevja

Škropimo preventivno oz. zaščitno proti boleznim kot so: jablanov in hrušev škrlup, jablanov rak, breskova kodravost, listna luknjičavosti koščičarjev. Za to uporabimo pripravke na osnovi bakra. Z njimi škropimo pri temperaturah višjih od 5°C. Skrajni čas za škropljenje je, ko se brsti napenjajo. Drevesa zelo temeljito poškropimo, kot bi jih hoteli ´oprati´.


Škropljenje lahko v 10 do 14 dnevnem razmiku ponovimo v času odpiranja brstov, ko so že vidni prvi vršički listov, vendar ne z bakrenimi pripravki, da ne poškodujemo mladih poganjkov. Škropljenje proti boleznim v vegetaciji lahko nadaljujemo s pripravki na osnovi njivske preslice.

V predpomladansko škropljenje uvrščamo tudi škropljenje proti prezimevajočim škodljivcem, to so: jajčeca listnih uši, jajčeca rdeče sadne pršice in kaparji. Za to lahko uporabimo insekticide na osnovi oljne ogrščice. 

S pripravki na osnovi bakra škropimo, ko brsti še niso odprti.


Rez sadnega drevja

Prihaja čas za zimsko rez pečkarjev (jablana, hruška, naši, kutina in nešplja) in koščičarjev (breskev, sliva, češnja in višnja). Obrežemo tudi jagodičje, trto in nekatere okrasne grmovnice. Marelico pa obrežimo avgusta, ko bomo najpoznejše sorte marelic že obrali. Rez naj bo pri marelici omejena samo na izrezovanje pregostih in odmrlih vej. 

Z rezjo uravnavamo razmerje med rastjo in rodnostjo. Pripomoremo k primernem rodnem volumnu in tudi boljšemu zdravstvenemu stanju rastline. Rez ugodno deluje v primeru pregoste krošnje, preobilnega rodnega nastavka ali v primeru pomlajevanja starejših dreves.


Premočni rezi mladih dreves, ki prehajajo v rodnost se izogibamo, ker ovira prehod iz rasti v rodnost. Pri mladih drevesih izvajamo osnovno gojitveno rez, pri čemer samo prikrajšamo vrh 30-40 cm nad zadnjimi vejami. Vse večje rane pri zimski, kot kasneje pri poletni rezi, premažemo s cepilno smolo. 


Pri sadnem drevju veljajo naslednja pravila:


1. izrežemo poganjke, ki rastejo navzgor tik ob prvemu primernemu vodoravnemu poganjku,
2. odrežemo povešeno, navzdol visečo vejo tik ob pokončno rastočemu poganjku,
3. izrežemo premočne in izrojene veje (gojimo plodove ne lesa),
4. izrežemo bohotivke in hrbtne poganke, 
5. upogibamo, privezujemo mlade poganjke v vodoravni položaj, kar vpodbudi diferenciacijo oz. tvorbo cvetnih brstov,
6. vzpodbudimo rast spečih brstov (plitvo zažagamo v les nad spečim brstom), tako pridobimo nove rodne veje,
7. izrežemo vse konkurenčne močno rastoče poganke v bližini vrha, s tem ohranjamo gojitveno obliko ter preprečimo senčenje spodnjega dela krošnje,
8. odstranimo vse suhe in okužene dele drevesa,
9. pozorni smo na željeno gojitveno obliko drevesa.


Rez okrasnih grmovnic

Pri okrasnih grmovnicah počakajmo raje na mesec marec, da se temperature dvignejo nad ledišče. Spomladi obrezujemo tiste grmovnice, ki nastavijo cvetne brste po koncu toletne rasti, kot je davidov metuljnik ali budleja (Buddleja davidii), ki jo porežemo 30 do 40 cm nad tlemi. 


Grmovnicam, ki nastavljajo cvetove medtem ko rastejo, recimo grmasti oslez (Hibiscus syriacus), prikrajšamo lanskoletne poganjke na 4 do 5 brstov.

Obrežemo tudi vrtnice, pri katerih po odganjanju lažje precenimo do kod so pozeble, če na izpostavljenih legah niso bile zaščitene.

Za rez potrebujemo primerne pripomočke: sadjarske in vrtnarske škarje, teleskopske škarje za izrezovanje višjih težje dostopnih mest, pravo sadjarsko žagico, cepilno smolo, vrvico ali rafijo in stabilno lestev.


Pred obrezovanjem preglejmo škarje in ostalo orodje za rez, če so le-te dovolj ostre, saj so samo ostre škarje primerne za zdravo rez. Po potrebi kupimo nove kvalitetne škarje za kakovostno obrezovanje.


V naših vrtnih centrih vam strokovno svetujemo vse o rezi in varstvu sadnega drevja in vam v spomladanskem času opravimo osnovno gojitveno rez sadnega drevja. Držati se morate le pravila o sajenju drevja.

Avtor teksta in slike o škropljenju: Primož Brezovec

Ni komentarjev:

Objavite komentar