Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce bš, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67


več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


ponedeljek, 19. januar 2015

Vitaminski kompleks


V zimskem obdobju smo bolj kot ne po pridelek primorani zaviti v trgovino, saj naši vrtovi še počivajo. A če smo pametno načrtovali vrt že spomladi bomo v nadaljevanju spoznali, da le ni čisto tako.

V tem času na vrtu lahko še poberemo listnati, glavnati in brstični ohrovt. Te kapusnice dobro prezimijo, če le ni bila temperatura prenizka. Zato je zelo pomembno, da v vrt umestimo vrtnine, ki jih poberemo tudi v tem času. Nepogrešljiv in zelo dober je ohrovt v omaki in tudi ohrovtova juha je pravo zdravilo.


Skopljemo lahko tudi rumeno podzemno kolerabo, koreninski peteršilj, črni koren, topinambur. V zavarovanem prostoru imamo špinačo, motovilec in por. Na zimsko solato in radič pa bomo morali počakati do marca. Če jih imamo na prostem jih februarja pokrijemo z folijo, da bodo vrtnine čim prej ujele sončne žarke in toploto ter začele rasti.

Če imamo dobro sadno klet, so zimska jabolka in hruške tudi še na zalogi. V našem sortimentu sadja imamo odporne sorte jablan med katerimi se najdejo tudi take, ki se dolgo obdržijo v primerni kleti. Več o sadnih posebnostih in novostih si preberite tukaj. http://www.floraexpress.si/katalog/G90025/sadno-drevje-in-jagodicevje

Sadne vrste, ki veljajo za prave vitaminske bombe, dostopne tudi v naši prodaji so: goji, aronija, šisandra, brusnice, posebne vrste mini kivijev, rakitovec …


Hrana rastlinskega izvora vsebuje vse potrebne vitamine razen B12 ki nastane v črevesnih procesih. Prav tako velja za vitamin A in D, ki pa v telesu nastajata iz provitaminov.

Nekaj splošnih dejstev o posameznih vitaminih in v katerem sadju in zelenjavi jih najdemo.

Vitamin A, v telesu nastaja iz provitamina karotena. S karotenom je bogato tisto sadje, ki je oranžno obarvano. To so: korenček, marelica, buče, … vsebujejo ga tudi špinača, blitva, ohrovt.

Vitamine B kompleksa najdemo v stročnicah, zato na zelenjavni vrt umestimo fižol, grah, lečo in čičeriko, ki sta sicer malo manj znani a vseeno zelo uporabni.

Vitamin C imenujemo tudi askorbinska kislina in je eden najpomembnejših. Najdemo ga v papriki, vseh citrusih, kiviju, zelju in nasplošno v ostalem sadju.

Podrobneje pa bomo za konec predstavili še šipek in rakitovec, ki sta žal nekoliko v ozadju.

Navadni Šipek (Rosa Cannina)


Razširjen je v Evropi, Severni afriki in zahodni Aziji. Raste do visokogorja.
Cvetovi so rožnati, redkeje beli in dišeči. Plodovi so jajčasti, redkeje okrogli, rdeči in vsebujejo številna trda semena – oreške, pokrite s številnimi dlačicami. Cveti od maja do junija. Plodovi zorijo od septembra naprej.
Plodove pobiramo lahko tudi po slani. Sušimo jih v senci na prepihu. Posušene plodove zdrobimo v terilnici. Hitreje pa se sušijo, če sveže plodove razrežemo na četrtine.

Zaradi velike vsebnosti vitamina C uporabljamo šipek proti spomladanski utrujenosti, mlahavosti, bledici, krvavitvah dlesni. Vsebuje tudi karoten (provitamin A), organske kisline, čreslovine, pektin, več vrst sladkorjev in minerale.

Šipek je nezahtevna pionirska rastlina, ki se tudi divje razrašča. Poznamo tudi žlahtne sorte navadnega šipka.

Japonski šipek (Rosa rugosa)


Je zelo lepa okrasna grmovnica zato se ne obotavljajmo z nakupom. Ta vrsta izvira iz Japonske, kitajske in Koreje. V višino zraste do 2 metra in nas tako kot vrtnice očara z svojim cvetjem in jeseni s plodovi.

Iz plodov prav tako pripravimo okusne marmelade, džeme, želeje, sirupe, čaje in celo vino.
http://www.floraexpress.si/izdelek/10000015947/sipek-japonski

Rakitovec (Hippophae rhamnoides)


Najdemo ga redko, saj ga pri nas ne gojijo intenzivno. Vsebuje izjemno veliko vitamina C. Pomembno je poudariti, da potrebujemo moško http://www.floraexpress.si/izdelek/1000009991/rakitovec-moska-rastlina  in žensko http://www.floraexpress.si/izdelek/1000009899/rakitovec-zenska-rastlina sorto, saj je vrsta dvodomna. Podobno kot pri kiviju tudi tu velja pravilo, da na 5 ženskih rastlin sadimo eno moško.

Plodovi rakitovca imajo 7-krat več C vitamina kot limone, številne minerale, aminokisline, fitosterole, esencialne maščobne kisline.

Ena najpomembnejših sestavin rakitovca je tudi kvercetin. Deluje protivnetno, krepi srce. Poleg tega je bilo dokazano, da je močan antioksidant, ugotovljeno pa je bilo tudi protitumorno delovanje.

Avtor članka: Primož Brezovec

Ni komentarjev:

Objavite komentar