torek, 20. januar 2015

Marmelada za dvig odpornosti

Vsakodnevno poslušam kako so na pohodu razne viroze, gripa, rota virusi, ... pa sem se odločila, da z vami delim recept, na katerega prisega sodelavka. Vsakodnevno jo opazujem, kako se ob času malice sladka z okusno marmelado. Jaz jo bom pripravila danes, saj je najmlajša članica naše družine obležala z bolečim grlom in hudim glavobolom. Mogoče lahko še kaj rešim "alla post festum".

Torej, če ste bili poleti in v jeseni pridni, ter ste nabirali jagodičevje, lahko uporabite tega, drugače pa se odpravite v trgovino (v upoštev seveda pride tudi zamrznjeno jagodičevje).

Potrebujemo:
1 l terana/refoška
250 g borovnic
250 g brusnic
250 g suhih sliv
250 g temnih rozin
1 kozarec medu
1 žlica cimeta
1 žlica ingverja v prahuV vino stresemo vse sadje, ter zavremo. Vre naj največ 10 minut, nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Zmes malce ohladimo, ter dodamo med, cimet in ingver. Dobro premešamo, da se med stopi. Z zajemalko zlijemo v čiste in suhe kozarčke, ter obrišemo rob kozarca in pokrovček z žganjem. Krepko zatisnemo pokrov in damo v temen prostor.
Ko kozarček načnemo, ga damo v hladilnik.

Pa še doziranje: 
Če si zelo "na tleh", pojej dve žlički na dan.
Če si zelo bolan, pojej tri velike žlice za malico brez kruha ali česa drugega, da se v želodcu lažje prebavi in gre direktno v kri.1 komentar: