ponedeljek, 07. april 2014

Začimbe in zdravilne rastline za vsak kotiček


Ne pozabimo sejati in saditi naše priljubljene sadike zelišč in dišavnic. Zdravilne rastline in dišavnice so nepogrešljive na vsakem vrtu, ali pa tudi v večjih skledah in koritih na balkonu.
Vsem dobro poznani meta in melisa bosta oplemenitili napitke in čaje z raznimi aromami od jagodne, citronine ali čokoladne mete.
Za ljubitelje ribjih jedi sta nepogrešljivi limonska trava in česnova trava, kot tudi vse ostale mediteranske začimbe. Znanost potrjuje da spodbuja miselne procese in učinkuje na boljšo koncentracijo, ter blaži želodčne bolečine. Limonska trava se poda zlasti k perutnini, ribam in morskim sadežem. Sesekljano lahko tudi narežemo v solate.
Posebnost v našem izboru je trajni česen oz. strokovno Alium quatro. Je rastlina iz skupine čebulnic. Ta popolnoma prezimna rastlina najde mesto na zeliščni gredi, saj raste tako kot drobnjak in ga sproti režemo kolikor ga potrebujemo. 

Sušeni ali kuhani plodovi brusnic so zelo okusni. Plodove uporabimo kot prilogo omakam, siru, mesu, slaščicam in kot dodatek pecivu. Dozoreli plodovi so grenko-kislega okusa in rdeče barve. Sortne brusnice so primerne za sajenje v vrtove v pripravljena kisla, vlažna in hranilno revna tla. Lahko jih sadimo kot posodovke v lonce ali korita. Zahtevajo sončno lego.

Aronija je grm nižje rasti. Plodove se uporablja kot kandirano sadje, kot dodatek džemom in marmeladam, v sokove skupaj z ameriškimi borovnicami, peciva itd. Aronijo sadimo na sončno lego, glede tal pa je malo zahtevna vrsta. Plodovi so majhni in merijo 6-13 mm. Zoreti začne meseca avgusta. Plodovi vsebujejo veliko biološko aktivnih snovi, kot so: vitamini C, B2, B9, E, K1, P, PP, niacin, folna kislina, riboflavin, in Provitamin A in minerali kalij, kalcij, fosfor, železo, baker, magnezij, mangan in cink.

Stevijo uporabljamo kot sladilo za čaj, kavo, kuhane in pečene jedi. Posušeni listi stevije imajo 15 – 30 večji učinek kot naš sladkor. Nima kalorij in je primerna za uporabo diabetikom. Dva do trije listi zadostujejo za sladkanje enega lonca čaja.
Shisandra ali Jagode vitalnosti so učinkovite proti kašlju, prehladu, za ojačanje srca in izboljšanje krvnega obtoka, za izboljšanje prebave. Uporabljajo se za zdravljenje jetrnih in žolčnih obolen, proti nespečnosti in kot glavni dejavnik: znižujejo riziko srčnega infarkta, pa tudi preprečujejo pozabljivost in demenco.
Po raziskavah prof. Pink Leun iz Hongkonga naj bi preizkuševalci, ki so redno uživali dnevno 5g jagod, po nekaj tednih bolje slišali ali so se celo znebili tinitusa, izboljšalo se jim je splošno zdravje, povečala potenca in želja za libidom. Bili so umsko bolj obremenljivi in so delovali mnogo bolj vitalni in mladi.
V naši ponudbi v vseh vrtnih centrih in na spletni trgovini Floraexpress so tudi nove sorte shisandre.
Vabljeni v naše vrtne centre, kjer ne manjka še številnih drugih specialitet, za vsak vrt in vsak okus.
Ni komentarjev:

Objavite komentar