Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?

Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70
več na www.vrtko.si

Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03

torek, 01. april 2014

Goji jagode naj ne manjkajo v domači lekarni

Z bogatim virom vitamina C in drugimi učinkovinami nam bodo izboljšale vitalnost GOJI JAGODE, ki so že stoletja tradicionalno kitajsko jagodičje. GOJI JAGODE pa lahko brez težav gojimo tudi v loncih, saj je grm popolnoma prezimen. Posušene GOJI JAGODE pripravljamo in uživamo skupaj z ostalim sadjem.

Goji jagode je grmovnica za sončne, le izjemoma delno senčne lege. Že v tretjem letu lahko iz grma oberemo kakšen kilogram jagod.


Sadiko goji jagod je potrebno takoj po sajenju prikrajšati na nekaj brstov. Če jo pustimo prosto rasti se razraste kot zelo velik grm z številnimi koreninskimi odganjki in posledično manj rodnih poganjkov.

Grm režemo vsako leto spomladi. Cvetove tvori na letnih poganjkih, medtem ko raste. Rez je nujen ukrep če želimo močne in rodne šibe. 

Nekateri viri navajajo, da so goji samooplodne, spet drugi ravno nasprotno. Različne sorte se medsebojno oprašijo in dajo zanesljiv pridelek, zato na vrt posadimo vsaj dve različni sorti.

Goji nima posebnih škodljivcev in bolezni. Lahko pa se v topli in vlažni jeseni pojavi pepelovka na listih in celo rja na listih. V tem primeru ne škropimo, saj so takrat jagode že za obirat. Po obiranju posmukajmo liste, spomladi po rezi pa odrezane veje sežgemo.

Goji lahko gojimo kot grmasto gojitveno obliko, debelno vzgojo, tako da pustimo samo en poganjek in ga privezujemo na količek in na želeni višini odrežemo in pa ploščato vzgojo ob zidu.

Z namenom, da bo čim manj nevšečnosti z gojenjem tega zdravilnega jagodičevja, smo Vam pripravili zares dober sortiment goji jagod. V ponudbi imamo sorte goji jagod, ki so tudi v nasadih preizkušene in imajo zanesljiv pridelek. Do sedaj so bile goji jagode deklarirane kot izvorna vrsta, ne pa kot selekcija.

Goji jagode Instant success

Jagode so bolj podolgovate, velike tudi do 2 cm, intenzivno oranžne barve. Okus je svež, kiselkast. Običajno ni posebno všečen. Nekateri ga primerjajo z okusom komaj zrelega paradižnika Zato se pogosto uporabljajo v kulinariki, pripravljene tudi v obliki solat. Posušene jagode so običajno sladkejše in bolj prijetnega okusa.


Goji jagode 'Korean Big'

Bogato obrodi, jagode pa so sladke z nekoliko grenkim priokusom. Letni poganjki so dolgi okoli 2 do 2,5 m. Ima suličaste liste, ki so dolgi cca. 6 cm. Cveti od junija do avgusta z 0,7 do 2 cm roza cvetovi, jagode pa zorijo od avgusta do oktobra. Uživamo sveže ali posušene jagode, ki so bogate z vitamini, minerali in aminokislinami.Goji jagode 'New Big'

Nova sorta 'New big' ima večje plodove (2 cm dolge in 1 cm debeline), ter predvsem bolj sladke in zelo okusne. Zorijo od avgusta do oktobra.


 Sajenje

Sajenje spomladi
1. Izkopljemo luknjo globoko cca. 50 cm, široko 40 cm in dno potresemo z apnom. Razmak med rastlinamo naj bo 1,5 do 2 m.
2. V 2/3 luknje dodamo dobro preperel gnoj oz. kompost, dodamo plast substrata (da koreninska gruda ne pride direktno v stik z gnojem)
3. Rastlino, posajeno v lonec, pred sajenjem z loncem vred potopimo za cca. 30 minut v vodo, da se substrat dobro prepoji. Sadiko (brez lonca) postavimo v sredino izkopane luknje, zasujemo z zemljo 1 cm globje kot je bila posajena v loncu in dobro zalijemo. Za oporo namestimo na rob luknje primerno palico.Vabljeni v naše vrtne centre, kjer vam bomo svetovali tudi več o sadikah in pravilnem gojenju tudi ostalega jagodičevja in sadnega drevja ter.
Želimo Vam uspešno vrtnarsko sezono!

Besedilo: Primož Brezovec (vrtni center Ljubljana)

9 komentarjev:

 1. Hvala lepa za izčrpno poročilo - že razmišljam kam bi jo "vtaknila". Imam še eno vprašanje - kako pa je z gojenjem goji jagod na primorskem, ob visokih temperaturah in pomanjkanju vode?
  Hvala in še mnogo zelenih objav.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Malce je trajalo preden se je tale članek rodil ...
   Meni je že zmanjkalo na vrtu prostora za vse sadne novosti :).

   Goji zelo dobro prenaša tako mraz (-30°C) kot vročino (+40°C). Dobro prenaša sušo, večjo skrb z zalivanjem zahteva le prvo leto po sajenju. Drugače pa je glede prsti izredno nezahtevna (raste celo v zelo siromšni, peščeni ali celo glinasti prsti). Najbolj ji odgovarja alkalna prst s pH 6,5 ali več.

   Izbriši
  2. O, super! Če ja pa tako, gredo goji jagode v dalmacijo!

   Izbriši
 2. Hvala vam na tako izčrpnem poročilu!Za goji jagode me je navdušila ravno predraga Ruth.Lansko leto so lepo obrodile,veselim se letošnjega pridelka.Tudi pri nas že zmanjkuje prostora,a me je sin presenetil in mi danes prinesel še sadiko aronije.V upanju da bodo vse sadne dobrote uspevale vas lepo pozdravljam.

  OdgovoriIzbriši
 3. Le kako bi se obnesle na zahodnem balkonu, v loncu?
  Vsega pa res na morem imeti, kajne?
  Fourberry mi cveti že od sredine marca in prečudovito diši.
  Lani so vsi cvetovi odpadli in ni bilo nič plodov, letos pa sem vzela čopič v roke in na delo.
  Se že kažejo majhne zadebelitve. Mogoče pa bo kaj:)

  lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Goji uspeva tudi v loncu, vendar pa mora biti dovolj velik (minimalno 50 l), računati pa tudi morate, da zraste cca. 2 m visoko. Koliko sonca pa bi bil deležen na zahodni strani?

   Izbriši
 4. Nič hudega, če zraste 2m visoko, bo za senco :)
  Sonce sije od dveh dalje do sončnega zahoda in je poleti zelo vroče. Je pa tudi zelo vetrovno.
  Rože se mi kar smilijo, ko morajo prenašati tako vročino.
  Upam, da goji ni dovzeten za pršico. Ta je reden "gost" na našem balkonu, najraje ima paradižnik in dipladenijo.

  lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Glede na to, da bo rastel na balkonu, kjer že imate težave s pršico, obstaja velika verjetnost, da bodo napadle tudi njega. Kako pa zatirate pršico? Slišala sem že kar nekaj pohval z uporabo Neem olja oz. tonika. Je popolnoma naraven pripravek, primeren ravno za rastline katere kasneje uživamo.

   Izbriši
 5. Pršico sem zatirala s preslico, ko pa to ni več pomagalo, sem kupila Plantelo z akaricidom.
  Bitko zgubila :..(

  lp

  OdgovoriIzbriši