ponedeljek, 03. marec 2014

Nove sorte jablan

Ljubitelji sadnega drevja se vedno bolj navdušujejo nad sortami, katere so odporne na različne bolezni in škodljivce, ter ne potrebujejo uporabo kemične zaščite. Sadne drevesnice so zato že pred leti pričele z načrtno vzgojo sort, ki so odporne na bolezni. 
Poleg sort, ki jih že poznamo, so letos na voljo nove sorte:
GALIWA, je križanec med staro sorto Gala in sorto K1R20A44. Ha….boste rekli, katera sorta se pa skriva pod to šifro? Šifra predstavlja sorto, ki je ostala pri križanju in ni nikoli postala komercialna sorta. So pa sorto ohranili zaradi njenih posameznih izstopajočih lastnosti. Tako je sorta GALIWA ohranila sortne značilnosti sorte Gala. Rast je kompaktna do srednje bujna z močnim enoletnim prirastom. Plodovi so rdeče barve, srednje veliki nekoliko konične oblike. Aroma je izrazita in meso zelo sladko ter sočno.  Jabolka te sorte se dobro skladiščijo do meseca februarja.
Sorta je po svojih starših (K1R20A44) odporna na škrlup in pegavost. Na testih je pokazala tudi dobro rezistentnost na ognjevko (hrušev ožig).  Zaradi vseh lastnostih se to sorto uporablja za ekološko pridelavo.GERLINDE, je križanec med staro sorto Elstar in TRS 15 T3.  Čas zorenja je konec avgusta oz. začetek septembra. Plodovi so srednje veliki nekoliko sploščeni, intenzivno rdeče barve na zlato rumeni podlagi. Sorta je zelo odporna na škrlup, plesen ter na rakava obolenja. 
BELLA BIONDA MARYLIN  je najnovejša sorta švicarskega žlahtnitelja LUBERA
Sorta je izboljšava dobro znanega Zlatega delišesa. Plodovi so zelo sladki in po okusu spominjajo na hruške, meso je čvrsto. Tudi ko so do konca dozoreli ne postanejo rjavkasti, kar je pogosto značilnost rumenih sort. Plodove lahko skladiščimo do božiča.  Sorta je srednje odporna na škrlup in dobro odporna na plesen. Ni komentarjev:

Objavite komentar