Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce bš, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67


več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


torek, 12. november 2013

RakitovecRakitovec (Hippohaea rhamnoides) je trajni grm, ki zraste do višine 6 metrov. Je izredno trdoživa rastlina, odporna na nizke zimske temperature in veter.
Grm je zelo dekorativen, z trnastimi vejami in sivo skorjo, ter sivozelenimi, suličastimi listi. Jeseni so veje polne velikih oranžnih jagod, ki so prava zakladnica vitaminov in antioksidantov in katere lahko obiramo tudi v zimskem času. Rastlina je dvodomna, kar pomeni, da moramo za tvorbo plodov posaditi moško in žensko rastlino. Rastlina cveti z dišečimi, medonosnimi rumenimi cvetovi, iz oplojenih ženskih cvetov pa se razvijejo jajčasti rdeče oranžni plodovi.

Vzgoja:
Je izredno nezahtevna rastlina, katero lahko praktično posadimo kamorkoli; raste celo v peščeni ali slani morki zemlji. Zaradi močnega koreninskega sistema, rastlino pogosto uporabljajo za zasajevanje erozijskih področij. Rakitovec izboljša strukturo tal in obogati zemljo s hranili (veže dušik v tla). Rastlina ima rada sončno lego.

Zdravilnost:
Jagode spadajo med zelo hranljive plodove, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Vsebujejo zelo veliko vitamina C (okrog 7-krat več kot limone), vitamina A in E. Vsebuje številne minerale, aminokisline, fitosterole, esencialne maščobne kisline.
Ena najpomembnejših sestavin rakitovca je tudi kvercetin. Deluje protivnetno, krepi srce. Poleg tega je bilo dokazano, da je močan antioksidant, ugotovljeno pa je bilo tudi protitumorno delovanje.

Uporaba:
Okus plodov rakitovca je prijetno kisel. Z dodatkom sladkorja lahko naredimo zelo okusen in zdravilen sok.
Ko jagode dozorijo, stroke jagod rakitovca odrežemo in zmrznemo. Po odtajanju jagode enostavno otresemo iz grozda in naredimo odličen sok. Iz jagod lahko naredimo tudi marmelado, čaj...
Sadež rakitovca je edinstven zaradi svoje vsebnosti olja, ki se uporablja za zmanjšanje gub, za zaščito pred UV žarki, pri zdravljenju opeklin, ekcemov in drugih kožnih bolezni. V kozmetični industriji uporabljajo rakitovec za izdelavo krem in losijonov za nego kože. Olje so na svojih nalogah uporabljali celo ruski kozmonavti za zaščito pred opeklinami zaradi sevanja. Rakitovec je postal dragocena kulturna rastlina, ki jo množično gojijo v Nemčiji.

Rastline, posajene v 3l lonce in visoke cca. 140 cm lahko kupite v naših vrtnih centrih ali pa preko spleta http://www.floraexpress.si/
Ni komentarjev:

Objavite komentar