petek, 08. november 2013

Jesensko vrtnarjenje

Jesensko čiščenje domačega vrta je v polnem zagonu. Pobiranje pridelkov, grabljenje listja, obiranje sadnega drevja  - vse to so prijetna dela, saj nam poleg gurmanske uporabnosti podarijo še brezplačno razgibavanje in dobro počutje.
Istočasno pa moramo poskrbeti in načrtovati s čim bomo zamenjali prazne jesenske gredice, da bodo spomladi zacvetele in nas ponovno razveseljevale.
Vsekakor je sedaj pravi čas za sajenje čebulnic. Načeloma čebulnice sadimo od septembra dalje pa vse do prve zmrzali. Vendar pa je delo prijetnejše, če sadimo v obdobju, ko ima zemlja vsaj 10°C in nam pri tem ne zmrzujejo prsti ali ne potrebujemo pomoč moža, da nam z vrtalnikom zvrta luknje v zemljo (tale nasvet ni bil ravno najbolj resen, ampak vedno se mi po glavi motajo takšne neumnosti in se ob pisanju smejem, sodelavci pa me včasih malce čudno gledajo).
Čebulnice posadimo globoko cca. 10 - 15 cm, seveda je odvisno od sorte. Za tulipane velja da jih posadimo cca. 10 - 15 cm globoko, hijacinte cca. 15 cm globoko, najglobje pa posadimo različne Alliume, narcise, irise in Fritillarie (slednje s svojim vonjem odganjajo tudi voluharje!).
Sadimo jih v razmaku 10 - 15 cm in tako spomladi dobimo cvetoče pisne otočke.

Parkovna zasaditev čebulnic

Zasaditev na domačem vrtu


Za konec pa še spisek 8 najpogostejših opravil v mesecu novembru:


1. odstranitev odpadlega listja - predvsem iz trate, ribnika in gredic
2. pod okrasne posode je potrebno namestiti (v kolikor jih niste namestili že ob sajenju) "noge" in pregledati, da so luknje na dnu proste, da voda ne zastaja v posodah (posode lahko v času mraza zato počijo, korenine pa zgnijejo).
3. sajenje čebulnic za cvetočo pomlad
4. obrezovanje vrtnic in zastiranje rastlin; s tem preprečimo lomljenje vej pod snegom, z zastirko pa poskrbimo za toplotno zaščito
5. Prazne okrasne posode, korita in gredice zasadimo z rastlinami, ki nam bodo krasile okna, terase, balkon, ... celo zimo do pozne pomladi
6. pobiranje pridelkov iz vrta; kapusnic, korenja, peteršilja, zelena, repe ...
7. izoliranje okrasnih posod pred zmrzaljo - lutrasil, mehurčasta folija, juta, ...
8. postavite ptičje hišice za opazovanje ptic v dolgih zimskih dneh


1 komentar:

  1. Hvala za vse nasvete in ideje,prijetno je brati vsak članek!
    lp

    OdgovoriIzbriši