Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70

več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


ponedeljek, 25. november 2013

Ameriška brusnica - Vaccinium macrocarpon


Ameriška brusnica je nizek zimzelen grmiček s plazečimi poganjki, ki zrastejo v dlžino od 30 do 100 cm. Za uspešno rast potrebuje kislo in vlažno prst. Stebla so tanka in delno olesenela, imajo majhne zimzelene liste, cvetovi pa so temno škrlatni.
Ameriška brusnica obdrži liste tudi v najhujših zimah, kar je za širokolistno rastlino precej nenavadno, četudi jo pred hudim mrazom navadno zaščiti sneg. Plodovi so sprva beli, ko dozorijo, pa so živo rdeči. So užitni in imajo kisel okus. 


Obiranje brusnic poteka jeseni, ko sadeži dozorijo. Običajno je to konec septembra ali v začetku oktobra.

Si predstavljate tak nasad obrati ročno??
Nasad "zalijejo" z vodo
Plodovi plavajo na vodi ...
in nasad je obran
Zreli plodovi Ameriške brusnice vsebujejo zelo veliko vitamina C, vlaknine, magnezij, ... Uporabljajo se za zdravljenje vnetij sečevodov, imajo potencialno ugoden učinek na kardiovaskularni in imunski sistem, ščitile naj bi celo pred rakom prostate.

Uporaba: Plodove lahko uživamo sveže ali posušene, kot dodatek k jogurtu ali muslijem. Primerni so tudi za kuhanje sokov ali marmelade.
 
Recept:
Brusnični liker; 500 g brusnic, 1 l domačega žganja, 300 g rjavega sladkorja, 1 vanilijev strok in 1 cimetove paličice. Vse sestavine stresemo v posodo, katero lahko tesno zapremo. Pustimo »počivati« 6 tednov, vmes parkrat pretresemo, da se vse dobro premeša.

Rastline so naprodaj tudi v naših vrtnih centrih!1 komentar:

  1. Pozdravljeni,
    mene pa zanima, kako bi brusnice gojila doma. Predvidevam, da bi morale biti v posodah, kot imamo ameriške borovnice. Morajo torej biti brusnice na ravni podlagi, ali jih lahko nasadim v čebre okoli ameriških borovnic in bi v bistvu visele s čebra.

    OdgovoriIzbriši