ponedeljek, 11. november 2013

7 nasvetov kako odstraniti plevel z domačega vrta!


Priznam, da se sama kaj dosti ne ukvarjam z domačim vrtom, saj mi pri vse obveznostih zmanjka časa. Imam pa srečo, da je moj oče velik ljubitelj vrtnih opravil in se z veseljem cele dneve plazi po vrtu in presaja, ruva, pleve, ... Njegova zagretost včasih predstavlja kar velik problem, saj nasajene rožice in včasih tudi večji grmički izgubljajo domovinsko pravico na enem delu vrta in se morajo preseliti v drugi konec. S tem pa se jih določen odstotek seveda tudi posuši. Ampak veselje na njegovi strani pa ostaja. Vem pa, da se stalno pritožuje, zakaj hudiča plevel tako dobro raste, pa čeprav ga tedensko ruva. Zdi se mi, da ima vsako leto tekmo, kdo bo bolj vztrajen; zaenkrat sta kar izenačena.

Ko sem brskala po spletu, sem naletela na zanimiv članek o odstranjevanju plevelov na naraven način. Vsekakor bom kakšen nasvet poizkusila tudi sama oz. ga dala očetu, še prej pa bi jih rada podelila tudi vam.

1. Vrela voda - navadna, od nekdaj poznana H2O je odlična za odstranjevanje plevela. Le zavreti jo je potrebno in zaliti oz. politi po nadležnem plevelu. Z njo lahko odstranimo plevel po večjih površinah kot je dovozna pot, robovi pločnika, ... Opozorilo: z njo lahko uničimo tudi koristne rastline, ki rastejo v bližini in imajo korenine razraščene pod plevelom.

2. Belilo - poznamo ga kot odstranjevalca madežev, vsekakor pa je tudi uspešen pri odstranjevanju plevela. Belilo nalijte v škropilko in poškropite po plevelu. Kemikalija bo izhlapela oz. izginila v približno 2 dneh (mogoče hitreje, vendar bolje da počakamo malo dlje kot premalo) in potem je mesto zopet primerno za sajenje. Zopet je potrebna previdnost, saj lahko zraven uničimo tudi druge rastline. Vendar pa je rešitev preprosta: liste oz. rastlino sperite z navadno vodo (pa ne z vrelo kot je napisano pod točko 1.).
 
3. Kis - je odličen organski morilec plevela. Ni važno ali uporabite belega ali jabolčnega, učinek bo enak. Ocetna kislina bo uničila zelene liste, ne bo pa uničila korenin L. Najbolje pa deluje na mlade rastline, ko še nimajo dodobra razvitega koreninskega sistema. Če bomo vztrajni in bomo večkrat poškropili večje plevele, bomo sčasoma dosegli, da se bodo posušili (ne bo fotosinteze in posledično ne bo hrane za rastlino - lakota in plevel propade).

4. Sol - poznamo jo že za zatiranje polžev, mravelj, ... lahko pa zmaga tudi v boju z nadležnimi pleveli. Ščepec soli okoli nezaželjenih rastlin bo naredil svoje! Dovozne poti mirno posolite in nekaj mesecev ne bomo imeli težav.

5. Čisti alkohol - izčrpa vodo iz rastlin in tako se rastlina posuši. Splet je potrebna pazljivost, saj lahko poleg plevela uničimo tudi koristne rastline.

6. Koruzna moka - sicer sama moka ne ubije plevela, vendar pa vpliva na semena - gluten povzroči, da semena ne vzklijejo - kontracepcija za plevel. 

7.  Časopis - če se želite na human način in brez kemikalij znebiti plevela obstaja še ena možnost. Vsaj 4 listi navadnega časopisnega papirja bodo zadostovali, da pokrijemo plevel. Plevel bo umrl zaradi pomanjkanja sonca, semena pa tudi ne bodo vzklila.

Pa še bonus: če nekaj nasvetov združite npr. sol, vrelo vodo in kis boste uničili tudi super plevel! Vendar pri kombiniranju uporabite zdravo pamet in se najprej prepričajte, da ni nezaželjenih učinkov! Torej, lotimo se dela in osvobodimo svoj vrt plevelastih grehov!

Zalivanje rastlin za vročo vodo

Zalivanje s kisom

Uporaba soli

Ni komentarjev:

Objavite komentar