petek, 18. oktober 2013

Stebričasto sadno drevje

V zadnjih letih je samooskrba dobila velik pomen. Poleg doma vzgojene zelenjave so tudi sadne drevesa in jagodičevje dobila velik pomen. Problem nastene edino, ko nam zmanjka prostora kamor bi lahko posadili vse željeno sadno drevje. 
Miniaturno sadno drevje in jagodičevje pa lahko najde prostor na še tako majhnem vrtu ali v prostorni skledi na sončni terasi. 
Sajenje miniaturnih ali stebričastih jablan, hrušk, sliv, češenj, marelic, nektarin in breskev se ne razlikuje od sajenja klasično velikih dreves. Res pa je, da je veliko laže, saj je sadilna jama – prostorna skleda, že pripravljena. 

Vsa sadna drevesa in jagodičevje v naših vrtnih centrih Vrtko so naprodaj v loncih. Tako čas sajenja ni omejen na pomladne in jesenske dni, saj se lahko lotimo dela vse dni v letu, ko zemlja ni zamrznjena. Včasih smo sadili le enoletna drevesa, danes izbiramo med dve- in triletnimi. Če drevja ne želimo redno škropiti, preverimo odpornost proti boleznim. Ljubiteljski vrtičkarji poiščemo sorte, ki so nezahtevne za oskrbo. 
Tokrat vas želim navdušiti tudi nad sadnimi vrstami, za katere je značilna zbita in kompaktna rast z zelo kratkimi internodiji. Skupna lastnost vseh je, da ne zahtevajo praktično nobene rezi. 
Tako stebričasta kot tudi mini drevesa odlično več let uspevajo v prostornih skledah, ki imajo v premeru vsaj 50 cm.

Sicer pa sem pripravila opise nekaterih sadnih drevesc, katere lahko kupite tudi v naših vrtnih centrih.

Stebričasta jablana Pidi je nizko rastoča, zelo kompaktna sorta jablane, ki je primerna za sajenje v majhnem vrtu ali pa za vzgojo v loncu. Jablana spomladi srednje zgodaj obilno cveti, plodove pa lahko obiramo od sredine septembra. Plodove lahko v hladnem in temnem prostoru hranimo do marca. Plodovi so srednje veliki s tanko lupino, meso pa je čvrsto in zelo sočno. Sorta je odporna na pepelasto plesen, hrušev užig in zelo nizka občutljivost na pegavost.

Stebričasta jablana Pidi

Stebričasta jablana Pompink je križanec med Obelisk - Flamenco in sorto Topaz. Sorta je vitalna in robuste rasti. Plodove, ki so sočni in aromatični, po okuso podobni Elstarju, obiramo konec septembra. Hranimo jih lahko do marca. 
Na podlagi MM 111 zraste v višino cca. 3 - 3,5 m. Rodnost je zgodnja in redna.

Stebričasta jablana Pompink
Stebričasta breskev Aida je samooprašna sorta, ki cveti od aprila do maja v nežno roza barvi. Plodove lahko obiramo konec julija. Za sorto je značilna ravna, stebričasta rast, plodovi pa so rdečo rumene barve, zelo sočni in aromatični.

Stebričasta breskev Aida

Stebričasta breskev Champion je prav tako samooprašna sorta, ki ima rada toplo, sočno in zavetrno mesto. Plodovi so rdeče rumeni, sočni in aromatični. Cveti v mesecu aprilu, plodove pa lahko obiramo v mesecu juliju.

Stebričasta hruška Saphira je zelo kompaktne, stebričaste rasti, primerna za vzgojo v loncu. Plodovi, ki so zlato rumene barve, sladki in aromatični, so zreli septembra meseca in jih lahko skladiščimo do januarja v temnem in hladnem prostoru. Sadiko posadimo na sončno do polsončno mesto, na leto pa zraste od 10 do 30 cm, končna višina pa je od 220 do 300 cm.

Sorta hruške Saphira
Stebričasta marelica Golden Sun je zelo sladka marelica z intenzivnim okusom. Spomladi obilno cveti. Plodovi so primerni za svežo uporabo ali pa za predelavo (marmelade, džemi, sladice ...). Sorta je samooprašna! Posadimo jo na sončno ali polsončno mesto, v višino zraste do cca. 250 cm in 60 cm široko.
Marelica Golden Sun
Stebričasta slica Fruca in sorta Imperial sta zelo ozke rasti, vendar pa obilno rodita. Spomladi zelo dekorativno cvetita, plodovi pa imajo bogato aromo, so sočni, notranjost plodov pa je rumene barve. Sorta Fruca je pozna, Imperial pa zelo pozna.Pritlikava sliva Black Amber je nizko rastoča sliva, primerna za vzgojo v loncih. Rodi zelo okusne, velike, temno obarvane plodove z rumenkastim, kremastim mesom sadeža in dozori pozno poleti. Je samooprašna sorta in je primerna za vzgojo v hladnejši klimi.

Sliva Black Amber
Pritlikava sliva Jojo je nizkorastoča sliva. Sorta je samooprašna. Cveti v mesecu aprilu v beli barvi, plodovi pa so zreli v mesecu septembru. So temnovijolične barve, srednje veliki, sladki in čvrsti. Sorta je odporna virus šarke.

Sliva Jojo

Namizna breskev Sugar Baby navdušuje s svojo sladkostjo in sočnostjo sadnega mesa. Cveti zelo dekorativno v mesecu aprilu. Plodovi dozorijo v mesecu avgustu. Uspeva na sončni ali polsončni legi, je robustna in osporna sorta. Sorta je samooprašna.

Sorta Sugar Baby

Ni komentarjev:

Objavite komentar