Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70

več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


torek, 08. oktober 2013

Jesenske lepotice


Toplo septembrsko vreme je poskrbelo, da imamo na okenskih policah še vedno sezonske rastline, ki sodijo v poletje. Pelargonije, bršljanke, begonije, ... kar ne nehajo cveteti. Še občutljive okrasne koprive in sladki krompir lepo dopolnjujejo korita.
Vendar pa prihajajo hladnejši dnevi in noči, zato je čas za jesenske lepotice.

Zelo pomembno vlogo pri jesenskih zasaditvah imajo prav gotovo korita, sklede. Zaradi bujnega cvetenja in viseče rasti, jih poleti skorajda ne opazimo, na jesen in zimo ko pa rastline počivajo, bodo imele zelo pomembno vlogo.
Ob nakupu se odločimo za materiale, ki bodo prenesli nizke temperature in zmrzal, ter da bodo dovolj prostorne, da mraz ne bo "poškodoval" korenin. V manjše lončke posadimo le tiste rastline, ki bodo krasile naše domovanje le kratek čas - krizanteme, enoletne rese, ciklame, ...
Velik in pester izbor okrasnih loncev in skled imamo tudi mi, link do spletnega kataloga pa je tukaj: http://www.vrtko.si/vsebina/pdf/PDFCENIK/VRTKO_LONCI_IN_FIGURE.PDF


Med najbolj priljubljene rastline tega časa sodi jesenska vresa Calluna. Pestrost barv cvetov in v zadnjem času tudi listov nas vedno znova očarata. Z oskrbo rese ni veliko dela. Rastline po potrebi zalijemo, tudi pozimi, ko je zemlja odmrznjena. Spomladi reso zavržemo ali pa jo posadimo v kislo zemljo v družbo rododendronov in azalej. Takrat je čas za rez, pri kateri odstranimo odcvetele cvetove. Le tako vrsto let ohranjamo vitalne rastline.
 
Mačehe dobro uspevajo na sončnih in delno senčnih mestih. Rastline, posajene v pognojene šotne substrate, v skledah in koritih brez skrbnega zalivanja težko preživijo zemljo.


Košata enoletna resa Erica gracilis potrebuje veliko vode, zato jo moramo redno zalivati, sicer se obleti. Podobno jo uniči voda, ki zastaja v okrasnem lončku.
Calocephalus je zelo zanimiv grmiček v srebrni barvi. Idealen je za zasajanje jesenskih korit, nasadov v kombinaciji z jesenskimi lepoticami (jesensko reso, mačeho, ciklamo, krizantemo, ...).
Sicer ne prenese temperatur pod 0 °C, a po jesenski slani ne odmre tako kot druge enoletnice. Obliko in barvo obdrži vse do pomladi.

Pernetya očara s svojimi plodovi
Predstavila sem nekaj osnovnih rastlin za jesenske zasaditve, vsekakor je izbor rastlin v naših vrtnih centrih bolj pester.

Ni komentarjev:

Objavite komentar