Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?

Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70
več na www.vrtko.si

Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03

torek, 01. oktober 2013

Aprykira in Aprisali

Aprykira in Aprisali sta interspecifična križanca. Aprykira je križanec med marelico in češnjo. Aprisali pa je križanec med marelico in slivo.

Njuna izvorna domovina je Kavkaz. Tam ju je našel nek žlahtnitelj ruskega rodu. Oba križanca sta poznana že več kot 30 let. V ljubiteljsko pridelavo pa se šele uveljavljata.

Obema je skupna lastnost, da sta odporni na zahrbtno bolezen koščičarjev - cvetno monilijo. Glivična bolezen predstavlja veliko nevšečnosti predvsem pri marelicah in češnjah, pojavi pa se občasno tudi na slivah. Našli so jo celo pri pečkarjih.

Aprykira

Je medvrstni križanec med marelico in češnjo. Zori v prvi polovici julija. Vsi plodovi ne dozorijo sočasno, zato je potrebno večkratno obiranje. Rodnost je zelo dobra in redna. Rodi na daljših poganjkih drugo leto po sajenju. Rodi na eno in dvo letnem lesu.
Je samooplodna, zato ne rabi opraševalca. Cveti malo pozneje kot marelica. Odporna je na cvetno monilijo.
Odporna je tudi na pokanje skorje.
Je cepka, kar pomeni, da se meso loči od koščice. Plodovi so velikosti 3 – 5 cm in temno škrlatno - rdeče barve.
Po okusu se nagiba bolj k marelici, le da je dozorel plod bolj sladek. Okusimo pa tudi priokus češnje.
Uporablja se jo za svežo porabo.
Cepi se jo na podlago Wangenheim. To je eden od klonov slivovih podlag. Podlaga je odporna na koreninsko gnilobo in bolezen, ki povzroča propad marelic in sliv. Drevesa cepljena na Wangenheim podlago dosežejo 3 – 4 m višine. Slabša lastnost te podlage so koreninski izrastki, katere moramo sproti odstranjevati.


Aprisali


Je medvrstni križanec med marelico in slivo. Zori kakšen teden dni pozneje kot Aprikyra. Prav tako vsi plodovi ne dozorevajo istočasno. Rodnost je dobra in redna. Pridelek na drevo je večji kot pri Aprikyri.
Kot drevo zraste nekoliko manjše kot marelica. Rast je pokončna in spominja na cibore.
Je prav tako samooplodna, zato ne rabi opraševalca.
Odporna je na cvetno monilijo.
Odporna je tudi na pokanje skorje.
Je pol cepka, kar pomeni, da se meso ne loči popolnoma od koščice. Meso je rdeče. Po okusu je nekoliko kiselkasta in spominja na slivo, vendar se čuti priokus tako slive kot marelice. 
Uporablja se jo za svežo porabo.
Cepi se jo na podlago Wangenheim. To je eden od klonov slivovih podlag.  Podlaga je odporna na koreninsko gnilobo in bolezen, ki povzroča propad marelic in sliv. Drevesa cepljena na Wangenheim podlago dosežejo 3 – 4 m višine. Slabša lastnost te podlage so koreninski izrastki, katere moramo sproti odstranjevati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar