Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70

več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


sreda, 25. september 2013

Borovnice - super jagode za zdravje

Letos je bilo leto borovnic in jagod. Poleti smo se družinsko plazili po gozdovih Pokljuke in nabrali velike količine teh slastnih plodov. Vmes so se seveda znašle tudi rdeče gozdne jagode, ki so nabirek še malce posladkale in barvno popestrile. Zvečer pa domača skuta, pest gozdnih sadežev in super okusni obrok je pripravljen. Če vse to še zmiksate, dobite gosto kremo, ki ima božanski okus.  


Borovnice so pravi zaklad mineralov in vitaminov, ki blagodejno vplivajo na lajšanje težav pri ledvičnih kamnih, vnetju mehurja, znižujejo holesterol, delujejo razkuževalno,  vsebujejo tudi veliko antocianov in izredno malo kalorij. So super hrana za naše malčke in za nosečnice (omega 3 maščobne kisline). Ker vsebujejo topno vlaknino pektin nam pomagajo pri diareji in zaprtju!

Ker pa medicina ni moje primarno področje, se bom raje osredotočila na rastline, katere si lahko posadim na domačem vrtu in so naprodaj tudi pri nas.

Idealni čas za sajenje ameriških borovnic je pomlad ali jesen. Spomladi lahko posadimo 2-3 letne sadike v zemljo, ko je nevarnost pozebe mimo, v jeseni pa konec septembra pa vse tja do prve zmrzali. 
Posadimo jih na sončno mesto. Kot substrat izberemo Terra vita kislo humusno zemljo za rododendrone in borovnice (pH 3,8 do 5,2).

Sajenje: Za sajenje pripravimo dovolj veliko sadilno jamo premera 0,8 – 1m in globine 40 cm. V jamo položimo debelejšo folijo (lahko kar folijo za ribnike), ki naj bo na spodnjem delu naluknjana za odtekanje odvečne vode. Folija preprečuje stik z ostalo zemljo in  tako preprečuje razkisanje zemlje na pripravljenem terenu. Na dno jame nasujemo kot drenažni material prod, ki naj ne bo apnenčastega izvora (lahko je granit ali tonalit…) da voda lahko odteka.


Mešanici kisle zemlje dodamo cca 0,4 kg fiziološko kislega gnojila in kasneje vsako leto dognojujemo cca eno pest na sadiko. 

Primeri zasaditev:

Sajenje direktno na vrt
Sajenje v okrasno korito: max 2 rastlini
Sajenje v okrasne lonce

Sadiko posadimo do 5 cm globje, kot je rasla v loncu. Tako posajeno borovnico obložimo z 5 cm plastjo zastirke iz borovega lubja, žaganja in borovih iglic. Zastirka ohranja talno vlago, zavira rast plevelom, hkrati pa tudi kisa in rahlja zemljo. Obnavljamo jo cca. 2 x letno, ko se razgradi. 

Razmak med posajenimi borovnicami naj bo med 80 do 100 cm. Preden sadiko posadimo, jo izdatno zalijemo - namočimo, odstranimo PVC lonec, rahlo razrahljamo korenine in posadimo v prej pripravljeno izkopano jamo.

Po sajenju borovnice redno zalivamo, da se substrat ne presuši! Ne skoparimo z vodo in jih hkrati ne zamočvirimo. V primeru glinastih tal poskrbimo za zadostno drenažo zemlje! Med borovnice lahko zasadimo tudi brusnice!

Borovnice spadajo med manj zahtevne rastline ob predpogoju, da jim zagotovimo kislo in vlažno rastišče ter sončno lego. V poletnih mesecih bomo tako od julija do septembra obirali slastne plodove. Pri obrezovanju izrezujemo suhe, stare in šibke veje - pomlajujemo.

Borovnice v vrtu nimajo izrazitih težav z boleznimi in škodljivci. Toplo pa Vam priporočam, da preden začnejo borovnice dozorevati, zaščitite pridelek z mrežo proti ptičem.
Jeseni oz. pred zimo mlajše grmičke zaščitimo s smrekovimi vejami ali lutrasilom, da jih zaščitite pred mrazom.

4 komentarji:

 1. Naj, naj naj lepša hvala za tole objavo! Jeee, prihodnji vikend bom že sadila borovnice!

  OdgovoriIzbriši
 2. Me veseli, da je članek padel na plodna tla, naj še vaša borovnička. Še to: Sadiko borovnice imate že izbrano ali vam jaz pomagam še s kakšnim opisom sort?

  lp, Alenka

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Če ste tako prijazni, bi vam bila zelo hvaležna, če opišete tudi kakšne sorte. Mi imamo bolj senčni vrt.
   Hvala, lep pozdrav in še mnogo dobrih objav! Vanja
   P. S.
   ... pa kakšna kivijeva objava bi tudi prav prišla

   Izbriši
 3. Ali se tudi brusnice dobijo pri vas? Hvala in lep pozdrav! Polona

  OdgovoriIzbriši