torek, 02. julij 2013

Eksotični pasijonka in kurkumaPasijonka (Passiflora) je rod približno 500 vrst. Večina je tropskih vzpenjalk iz Južne Amerike. Pasijonka je dobila svoje ime v 17. stoletju zaradi posebne oblike cvetov, ki je španske misijonarje spominjala na Kristusovo trpljenje. Marakujo (Passiflora edulis) gojijo zaradi okroglih ali ovalnih plodov rumene ali temno vijolične barve, ki se uporabljajo za prehrano in za sokove. Zdravilna pasijonka (P. incarnata) se uporablja za lajšanje nespečnosti, anksioznosti in epilepsije.


Pri nas je nabolj pogosta okrasna modra pasijonka (P. caerulea), ki jo gojimo kot posodovko. Na Primorskem pa prezimi tudi na prostem in se ob opori bujno razraste. Cveti z modro vijoličnimi cvetovi od maja do septembra. Je nezahtevna rastlina, v primernih razmerah obilno cveti. Odrasla rastlina razvije poleti majhne rumeno oranžne plodove. Je hitro rastoča vzpenjalka, poganjki lahko dosegajo 5-6 m dolžine in potrebuje oporo. Rada ima veliko svetlobe, najbolj ji ustreza temperatura med 13˚C in 18˚C, prezimujemo jo pri okoli 5˚C. V obdobju rasti in cvetenja jo redno zalivamo in gnojimo, pozimi omejimo zalivanje. Poleti jo prestavimo na balkon ali teraso, lahko jo gojimo tudi na prostem ob sončni steni. Zaščitimo jo pred zmrzaljo.


Passiflora caerulea ali modra pasijonka


Kurkuma (Curcuma) je rod približno 80-ih vrst. Kurkuma, imenovana tudi indijski žafran, rumeni ingver ali kitajske korenine, je eksotična rastlina iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije. Je tesna sorodnica ingverja (družina ingverjevk). Trsju podobna trajnica v višino zraste do enega metra. Ima izredno dekorativne in velike liste ter čudovite cvetove. V njeni domovini uporabljajo podzemna stebla (rizome), ki jedi in oblačila obarvajo rumeno. V indijski tradicionalni medicini se uporablja za zdravljenje rakavih obolenj, luskavice in za pospeševanje izločanja žolča.


Je čudovita okrasna rastlina, ki jo lahko imamo poleti na balkonu ali terasi. Cveti celo poletje na dolgih steblih in je odlična tudi kot rezano cvetje. Potrebuje veliko svetlobe, na polnem soncu ima boljšo rast in izrazitejšo obarvanost cvetov. Zalivamo jo dvakrat tedensko, zemlja se ne sme izsušiti. Sorte, ki jih gojimo pri nas kot okrasne rastline, niso primerne za prehrano.

Curcuma alismatifolia ali tajski tulipan

Ni komentarjev:

Objavite komentar