četrtek, 20. junij 2013

Dipladenije - poletne lepoticeDipladenije, poimenovane tudi mandeville in brazilski jasmin (Mandevilla sanderi), so vednozelene, delno zelene ali listopadne vzpenjalke, ki izvirajo iz tropskih predelov Srednje in Južne Amerike. Rade imajo sonce in dobro prenašajo visoke poletne temperature in so prav zato idealne cvetlice za vroče poletne dni.


Veliki rožnati, rdeči, beli in rumeni cvetovi so lijakaste oblike in nekoliko spominjajo na cvetove oleandrov. Listi so usnjati, sijajno temno zeleni in bujni. V osnovi imajo povešavo ali plezajočo obliko rasti, nekatere sorte pa imajo pokončno in kompaktno obliko rasti. So čudovite v obešankah, v loncih in na opori kot hitro rastoče vzpenjalke. Sadimo jih v navadno cvetlično zemljo. Prija jim sočna do polsenčna lega. Žal niso prezimno trdne in ne prenesejo temperatur pod 7-10°C. Po cvetenju jih lahko obrežemo in  prezimimo v hiši ali zimskem vrtu. 

V sezoni jih redno zalivamo (2 do 3 krat na teden), potem pa le malo. Zaradi mesnatih korenin potrebujejo manj vode in tolerirajo tudi krajša sušna obdobja, vendar če želimo, da cvetijo obilno, jih redno zalivamo. Da ohranimo zdrav koreninski sistem, moramo redno odlivati vodo iz podstavka, še posebej v deževnem vremenu. V obdobju rasti jih gnojimo s tekočim gnojilom vsake 14 dni. Nagradile nas bodo z neutrudnim cvetenjem s številnimi velikimi cvetovi žarečih barv vse od zgodnjega poletja do pozne jeseni.

Oglejte si novo ponudbo dipladenij tudi v naši spletni trgovini http://www.floraexpress.si/


Ni komentarjev:

Objavite komentar