petek, 10. maj 2013

Jajčevci, pravi izziv pri gojenju

Pred dnevi srečam sosedo, ki se je odpravljala urejat svoj vrtiček. "No ja... se je pohvalila,  v glavnem imam že vse v zemlji, kar sem načrtovala, le z jajčevci še malo počakam. Letos bi jih rada spet posadila, mogoče pa bodo tokrat kaj obrodili..."

Ja, tile jajčevci so za gojenje v celinski Sloveniji res pravi izziv, če nimamo pokritega prostora ali rastlinjaka, medtem ko na Primorskem lahko odlično uspevajo. Poleg tega je tole letošnje vreme res muhasto.

Z jajčevci je tako, da za svojo rast in plodove potrebujejo veliko sonca. Zato jih posadimo na sončno lego, v hranljivo zemljo, ki naj bo bogata tudi s Kalijem in redno zalivamo.  Pri izboru sorte oziroma nakupu sadike, pa smo pozorni na njene zahteve.

V vrtnih centrih Vrtko in tudi nekaterih vrtnarijah po Sloveniji, imamo letos kar nekaj odličnih sort v izboru Dobro & Zdravo, ki so primerne za gojenje tudi na prostem. Pri tem obrodijo plodove, če jim le zagotovimo dovolj sonca, hranil in vlage.

Cristal F1
Je sorta z zelo obilnim pridelkom, ki je odporna na Paradižnikov mozaik virus. Primerna je za vzgojo na prostem in daje plodove, ki so dolgi lahko tudi do 22 cm. Za svojo rast in obilen pridelek potrebuje veliko sonca.

Rania F1
Rania nam bo v idealnih pogojih obrodila zanimivo belo vijolično obarvane plodove, težke tudi do 520 g. Imajo izredno malo semen in so v kulinariki zato zelo uporabni.


Bonica F1
Je odporna sorta tako na Paradižnikov mozaik virus kot druge možne bolezni plodovk. Ima kompaktno rast in je zato primerna tudi za vzgojo v loncu in na prostem. Plodovi so ovalni in dosežejo velikost od 13 do 15 cm.

Beatrice F1
Je srednje zgodnja sorta, ki obrodi okroglo ovalne plodove, težke tudi do 400 g. Rastlina ima srednje močno rast. Gojimo jo lahko tudi v loncu na terasi, predvsem pa na prostem z veliko sonca. Značilnost sorte je, da ima belo meso, ki med kuhanjem potemni.

Ophelia F1

Je sorta mini jajčevcev, ki so zelo dekorativni. Raste kompaktno, gojimo jo lahko tudi v loncu na terasi ali balkonu z veliko sonca, pri čemer z rednim zalivanjem in gnojenjem poskrbimo za dovolj vlage in hranil.


Clara F1
Je sorta jajčevca belih plodov, ki imajo prav tako belo meso. So bogati z vitamini in užitni, ko je koža bela. Takoj ko postane lupina rumankaste barve, okus zagreni in takrat so le še za dekoracijo.

Zaščita pred škodljivci
Se pa rado zgodi, da nam rastlino jajčevca napade koloradski hrošč.
Kako ga pregnati, da bo rastlina ostala hkrati tudi užitna?

Ste že razmišljali kdaj o uporabi pripravkov s področja Agrohomeopatije?

No, na tržišče prihaja povsem novi sklop pripravkov za preventivno zaščito in zdravljenje rastlin pred boleznimi in škodljivci.

Agrohomeopatija bi v primeru koloradskega hrošča priporočila pripravek CORA Agrohomeopathie B3, ki prežene škodljive hrošče s škropljenjem po rastlini in tleh, kjer rastlina raste.
Prednost teh pripravkov je, da odžene škodljivca, rastlina pa je užitna takoj po škropljenju.


Ni komentarjev:

Objavite komentar