petek, 31. maj 2013

Geranium Rosanne nagrajenka Chelsea Flower Show 2013

Na letošnji cvetlični rastavi v Londonu » Chelsea Flower Show 2013«, ki se odvija vsako leto v mesecu maju,  je  Geranium Rosanne dobila prelesten naslov rastline stoletja. 

(Vir fotografije: Horticultureweek)

Ta ljubka, modro-vijolično cvetoča krvomočnica, se odlikuje po svoji barvitosti in trpežnosti.
Z večletnim križanjem številnih sort, so žlahtnitelji vzgojili za okrasni vrt zelo zanimivo trajnico, ki v višino ne zraste več kot 30 do 40 cm.

(Vir fotografije: North coast gardening)

Je rastlina s širokim razponom uporabnosti, saj se čudovito vključuje  tako v cvetlične nasade skalnjakov kot se tudi bogato razraste kot samostojna rastlina na obrobjih gredic, vrtov ali teras.
Je rastlina za vsak vrt.

Je tudi odlična rastlina za okenska korita ali viseče cvetlične košare.

S svojimi čudovitimi cvetovi nas razvaja vse od pozne pomladi pa tja do zmrzali. Najlepše so tiste rastline, ki imajo veliko sonca, zato jih običajno posadimo na sončno ali pol senčno lego, tla pa naj bodo zmerno vlažna  in predvsem dobro odcedna. 

(Vir fotografije: My gardening and Landscaping Makeover.com) 

Vzgojitelji jo imenujejo tudi kot najbolj plemenito krvomočnico kar jih je kdaj bilo, saj je trpežna in jo je enostavno vzgajati. Ima zelo širok razpon odpornosti na visoke temperature.  Pravzaprav nima resnih škodljivcev ali bolezni, ki bi se jo polotili in jo celo uničili. 

Leta 2008 je bila izbrana tudi kot trajnica leta.

Ker ni vedno prezimna, je na nezaščitenih in izpostavljenih legah priporočljivo, da se jih pred mrazom zaščiti v pozni jeseni.


Razmnoževanje je zelo oteženo, saj je sortno zaščitena in ne naredi semen, tako razmnoževanje poteka le meristemsko s tkivnimi kulturami.

Kje se Geranium Rosanne lahko kupi?

V našem vrtnem centru  v Podvinu, raste na stotine rastlin, ki so že primerne za prodajo. 
Kupite jih lahko tudi  v vrtnem centru  v Ljubljani na Vodnikovi ulici 100 ali vrtnem centru Kalce v Logatcu.

Vsekakor pa bodo krvomočnice Rosanne na razpolago tudi preko spletne trgovine Floraexpress, dosegljive na povezavi  www.floraexpress.si.

Ni komentarjev:

Objavite komentar