nedelja, 05. maj 2013

Čudovite vzpenjalke

Katere bi posadili ob hiši ali vrtni ograji? Naj bodo enoletne ali trajnice? Zimzelene ali listopadne...?

Katere vzpenjalke pašejo k naši hiši? Na katere prednosti ali slabosti je potrebno biti pozoren pri izboru?
Slike povedo več kot besede, vendar so posamezne karakteristike rastlin vendarle zelo pomembne.

Glicinija - Wisteria frutescens
Čudovito cveti na sončni legi. Uspeva tudi v polsenci in senci, vendar tedaj z manj cvetenja. Razrast je lahko tja do 20 m v višino. Tla naj bodo humusna in dobro odcedna.

Lonicera, Japonsko kosteničje - Lonicera japonica
Cenjena je predvsem zaradi dehtečih in obilnih cvetov. Najbolje uspeva na sončni do pol senčni legi. Tla naj bodo sveža, vlažna, vendar dobro odcedna, humusna ter hranljiva. Korenine naj bodo zaščitene pred temperaturnim nihanjem in izsušitvijo. Pri tem si lahko pomagamo z večjim kamnom oziroma skalo, tako kot prikazuje slika, katero smo si sposodili z interneta.Srobot - Clematis
Poznane so številne vrste in sorte, vendar je za večino njih značilno, da dobro uspevajo v polsenčni do senčni legi. Tla naj bodo vlažna, vendar dobro odcedna, bogata s humusom.Jasminova troba - Campsis radicans
Za svojo rast in obilno cvetenje zahteva toplo in nekoliko zavetrno lego, sončno do polsenčno, pri čemer morajo biti korenine obvezno v senci.

In še nekaj lepih in uspešno izbranih vzpenjalk in zasaditev.2 komentarja:

  1. Pritegnili sta me vzpenjalki Clematisa in vrtnice.Živimo v bližini goric in mi je sosed že uničil (s škropivom)Clematis.Kako bi bilo,če posadim vrtnico vzpenjalko (glede občutljivosti)?
    lp Jelka

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni ga. Jelka, vrtnica je ena od zelo trpežnih rastlin, ki se lahko zelo lepo razraste po nekaj letih. Sicer velja tudi Clematis za zelo hvaležno vzpenjalko. Vprašanje pa seveda je, kakšna sredstva za škropljenje se uporabljajo v bližnji soseščini.

    OdgovoriIzbriši