četrtek, 18. april 2013

Sadil bi sadno drevje, pa imam premalo prostora...

...je največkrat težava, s katero se srečamo, ko imamo na razpolago samo balkon, teraso ali manjši vrt.
Letošnjo sezono, so v našem sadnem izboru posebno mesto zasedle prav sadne sorte, ki jih lahko vzgajamo na manjšem vrtu ali terasi, in so primerne za vzgojo v loncu.

Za tiste, ki razmišljamo o slastni in aromatični hruški, ki bi nam uspevala in obrodila prav v loncu, je najbolj primerna "Garden Pearl".


Ta jesenska, samo oprašna hruškica, nam bo dala veliko veselja konec septembra začetek oktobra, ko dozorijo relativno veliki, zelenkasti, rahlo okrogli plodovi, katerih sadno meso se v ustih kar stopi.Če koga zanima breskev, je "Crimson Bonfire" tista sorta, ki nam bo po petih letih v višino zrasla le borih 100 cm. V nadaljnih desetih letih bo napredovala do 150 cm. 
Spomladi je s svojimi temno roza cvetovi zelo atraktivna kot okrasna rastlina, ker bogato in dolgo cveti. 


Prav tako so zelo lepi njeni temno rdeči listi.

Plodovi zorijo julija do avgusta in so običajne velikosti. So izredno sočni in aromatični.
Za vzgojo je povsem nezahtevna.
Priporočena začetna  velikost lonca je 30 L. Po približno 3 letih se lahko presadi v večji lonec.

Za nektarino Alicecool pravijo, da na teraso ali vrt prinese delček južnjaškega pridiha s svojo vitko in pokončno rastjo, ki v višino lahko doseže do 3 m, vendar le skromnih 80 cm v širino.


Je samo oprašna, ki zori avgusta. Za vzgojo je izredno enostavna, zdrava, odporna in prezimna sorta. Plodovi so zlato rumene notranjosti, izredno aromatični in brez koščice.

Jablana Pidi je le ena od predstavnic kompaktno in nizko rastoče sorte te vrste. Jeseni nas navdušuje z okusnimi plodovi, ki so izredno aromatični, v idealnem razmerju med sladkorjem in kislinami.
Zorijo konec septembra, višek okusnosti pa dosežejo v oktobru in vse tja do decembra.Stebrasto razrasla češnja Sylvia, nam bo na terasi ali balkonu, v maju dehteče cvetela, konec julija pa nas razvajala s svojimi okusnimi, velikimi, temno rdečimi plodovi, ki so zelo sladki in aromatični.
Je samo oprašna sorta, ki bo v višino zrasla do približno 2 metra in pol, v širino pa zelo malo, saj so poganjki kratki, zaradi česar tudi obrezovanje ne bo potrebno.


Vse sadike so posajene v loncu, z dobro razraslim koreninskim sistemom.
Na zalogi so v vrtnih centrih Vrtko, tako kot mnoge druge sadne vrste.
Ponudbo pa si lahko ogledate tudi v spletni trgovini www.floraexpress.si .

1 komentar:

  1. Zanimiva zadeva.Tako lahko na balkonu uživamo ob rožicah in sadnem drevju.
    lp

    OdgovoriIzbriši