četrtek, 25. april 2013

KO JE DOBRO TUDI ZDRAVO


Zdrava prehrana, zdrav življenjski slog, dobro počutje, dobra telesna kondicija, dolgo in kakovostno življenje in še in še, so slogani, ki nam odzvanjajo v ušesih na vsakem koraku. 
Še dobro, saj nas v vsakodnevnem, prenatrpanem urniku opravil opominjajo na to, da smo pravzaprav mi sami tisti, ki lahko največ naredimo zase in za svoje zdravje.

O zdravi prehrani, zdravi pridelavi hrane, ekološkem vrtnarjenju in drugih polemikah tega področja, je napisano veliko gradiva. Bogata prihodnost se začne pri zdravi hrani, le ta pa povezuje zdravo pridelavo z ohranjanjem narave.

Pri ekološkem vrtnarjenju se izogibamo uporabi pesticidov in mineralnih gnojil. Ker ne uporabljamo kemikalij za zatiranje bolezni in škodljivcev, je pri izboru rastlin najbolje posegati po odpornih sortah vrtnin. 

Zelo odporne so sadike cepljene zelenjave in dišavnic, katerih podlaga ima močan koreninski sistem. Ta koreninski sistem je odporen na talne bolezni, zgornji del pa je odporen na škodljivce, je bujen, dobro rodi in ima odličen okus.
Po številnih slovenskih vrtnarijah bodo letos na voljo takšne sadike pod blagovno znamko Dobro & Zdravo.


V prepoznavnih rumenih loncih Dobro & Zdravo, bodo razpoložljive sadike paradižnika Tomaccio, najslajšega češnjevega paradižnika, ki ga odlikuje visoka vsebnost sladkorja. Iz paradižnika Tomaccio, se z naravnim sušenjem plodov na zraku, delajo paradižnikove sladke rozine, ki so zdrav in okusen prigrizek. Izredno okusni in aromatični so tudi plodovi sami, ko jih uporabljamo sveže. V robustno razrasli, dekorativni rastlini Tommacia, se poleg lepega in koristnega tako skriva tudi dobro in zdravo, v približno 5 do 8 kilogramih pridelka. 
Plodovi so temno rdeči in dozorijo srednje zgodaj. Posamezen plod tehta okoli 15 g in je odličen gurmanski dodatek testeninam, solatam in ostalim jedem. 


Zelo odporna sorta paradižnika je tudi bujno rastoči Fourstar F1. 
Njegova odlika se kaže v obilnem in rednem pridelku, ki ga obiramo relativno zgodaj oziroma, ko izgine zeleni obroč pri peclju paradižnika, kar je znak zrelosti te sorte. 
Rastlina zraste do približno enega metra višine in celo več, plodovi pa so težki okoli 180 g in so primerni za vkuhavanje ali pa za solate in priloge. Paradižnik sorte Sungold, se proslavi po svoji izredni bujnosti in rodnosti. 
Po okusu sladki plodovi, so primerni za solate ali prigrizke. Težki so približno 15 g in zorijo srednje zgodaj. 
Na ocenjevanjih okusnosti različnih sort paradižnika, je ravno Sungold pogosto najbolje ocenjena sorta. 


Poleg drugih sort, bo pod blagovno znamko Dobro & Zdravo, moč dobiti tudi velike, mesnate paradižnike sorte Maestria F1, za katerega je značilno, da je odporen na plesni, primeren za vzgojo vrtnarjev začetnikov. 
Rastlina ima robustno in bujno rast. Listje je močno. Plodovi, ki dozorijo v 12 tednih, so težki tudi do 240 g in več. V tej sezoni ponovno ne bo primanjkovalo žlahtniteljskih ekskluzivnosti. 
Iz enega lončka, iz ene rastline,  pridelek dveh sort paradižnika.Dober in zdrav pridelek nam bosta tako dali sorti paradižnika »dva na enem« , Maestria F1 & Lemon Boy F1.  Pa nacepljeni sorti Tastyno & Sungold na isti podlagi.  In še sortne posebnosti v paru Trilly F1 & Dolly F1, srednje zgodnji podolgovati paradižniki, blagega, kiselkastega okusa. 

V prepoznavnih, rumenih lončkih bo v ponudbi tudi bogat izbor različnih vrst paprik in feferonov, dišavnic, primernih za vzgojo v vrtu ali terasah. 

Izvleček iz objave v reviji Gaia, april 2013.


Ni komentarjev:

Objavite komentar