petek, 04. januar 2013

KO ZACVETIJO PRVE PRIMULE


Primula – Primula acaulis

Medtem, ko smo v tem zimskem času še posebej hvaležni za vsak sončni žarek, ki  se uspe prebiti  skozi zimsko sivino, se cvetovi prvih znanilk pomladi, kot tudi pravimo Primulam,  že počasi pa vendar radoživo odpirajo.

V vrtnariji Reš smo jih za vas zasadili več tisoč, v živahno obarvane lončke.


Pri vzgoji iz semena je potrebno kar  dobrih 20 tednov da zacvetijo te spomladanske lepotice,  v optimalnih rastnih pogojih, ki smo jih zagotovili v naših rastlinjakih pod Karavankami.

S svojimi živo pisanimi cvetovi nam pričarajo vonj po pomladi in preženejo zimo.  Zelo radi jih postavimo doma na mizo ali okensko polico,  pri čemer moramo biti pozorni, da to ni v bližini radiatorja ali na mestu izpostavljenemu  soncu.  Zalivamo jih tako, da zemljo vzdržujemo rahlo in vedno vlažno, izogibamo pa se stoječi  vodi.  

Mnogo bolje kot v toplem prostoru,  uspevajo v hladnejših in svetlih prostorih, kot na primer na stopnišču in podobno, kjer nas s svojim cvetenjem razveseljujejo daleč v pozno pomlad ali celo zgodnje poletje. Topel in suh zrak jih kmalu izčrpa.

Ko se zunaj nekoliko otopli, jih še  posebej radi  posadimo na vrtu,  v cvetlične nasade ali  balkonska korita. Posajene v vrtno zemljo, rahlo in vlažno, na senčni ali pol senčni legi, uspevajo in prezimijo kot trajnice do naslednjega leta, ko nas ponovno razveselijo s svojim cvetenjem.

Vrtna centra VRTKO Podvin in Kalce sta v mesecu januarju zaprta vse do 1. februarja, ko se vrata ponovno odpro.
Vse do takrat so vam med drugim Primule na razpolago v vrtnem centru VRTKO  na Vodnikovi ulici v Ljubljani.

Ni komentarjev:

Objavite komentar