petek, 11. januar 2013

Ciklame - iskrene, zimske lepotice

Očarljivi cvet iskrenosti, naklonjenosti in spoštovanja je pomen, ki se ga je pripisalo cvetoči Ciklami, polni miline in sijaja. S svojimi cvetovi nas razvaja od pozne jeseni pa tja do zgodnje pomladi. Živobarvni cvetovi Ciklam, nam osvežijo naše bivalne prostore. Zahvaljujoč se brezmejni kreativnosti žlahtniteljev, jih danes dobimo v vseh možnih odtenkih in kombinacijah rdeče, roza, bele, vijolične barve.


Glavni način razmnoževanja Ciklam je iz semena. Od semena do cveta je potrebno kar leto dni.
Seme Ciklame se seje v mesecih januarja - februarja v setvene zabojčke. Zemlja za setev mora biti primerno vlažna, prostor pa temperiran na 18 stopinj Celzija in temen vsaj prve tri tedne, kar vzpodbuja kaljenje.

Po približno treh tednih se mlade rastlinice prenesejo na svetlo, se preredčijo in po določenem času presadijo v lončke. Tako vzgajane rastlinice ves čas pregledujemo, da se nebi pojavile kakšne bolezni ali škodljivci.Na koncu seveda sledi zdravstvena kontrola rastline, kontrola kvalitete oziroma razraslosti rastlin z značilnimi srčastimi listi in kompaktno strukturo.
Kreacije floristov so brez meja. Vsaka zamisel je preprosto paša za oči in dušo.
Del tega si lahko prenesemo tudi v naše prostore, domove, pisarne.
Če pa Ciklamo dobimo v dar, pa je to le še dodaten razlog za veselje, saj je Ciklama znak tako spoštovanja kot tudi sprave. Vse to nam po starem izročilu sporoča oseba, ki nam jo podarja.
3 komentarji:

 1. So čudovite! Kako pa ravnamo z njimi, ko odcvetijo?
  lp

  OdgovoriIzbriši
 2. Kje pa se lahko dobi semena ciklame? POtrebovala bi jih cca 100. Jih lahko zagotovite?

  OdgovoriIzbriši
 3. Pozdravljena ga. Mihaela, semena Ciklam vam lahko zagotovimo. Prosim, v primeru naročila nas kontaktirajte na Info@vrtko.si.

  OdgovoriIzbriši