sreda, 21. november 2012

Posadimo sibirsko borovnico!

A zakaj?
Ker smo potem preskrbljeni z najbolj zgodnjim sadjem, ki ga odtrgamo na našem vrtu :)
Slike so nastale konec maja na Gorenjskem, ko drobnoplodni kivi šele cveti ...

jablana Redlove pa ima majhne plodiče.

Sibirska borovnica sodi v vsak vrt, saj je nezahtevna in ne zavzame veliko prostora.


Okoli grmov posadimo jagode.

Plodovi dozorevajo postopoma

in so magnet za ptiče, zato marsikje ne gre brez zaščite,

kljub temu, da imamo v vrtu stražarko :)

Letos je 30. maja zacvetel prvi lokvaj.Še malce branja ...
 
Spomladi leta 2007 je prišla v naše kraje zanimiva uporabna grmovnica – kamčatski kovačnik Lonicera kamtschatika. Ameriški žlahtnitelji so prvo sorto 'Blue Velvet' poimenovali “sibirska borovnica”. Plodovi po barvi res spominjajo na borovnice, a obiramo jih veliko prej.
Dehteči belo rumeni cvetovi se odpirajo že marca, nekoliko za dreni, in so izjemno odporni na mraz – prenesejo temperaturo do minus  10 stopinj Celzija. To je dragoceno jagodičevje, saj dozori vsaj dva tedna pred prvimi jagodami. Pridelek torej obiramo od sredine maja pa vse do junija. Pazimo, da nas pri tem ne prehitijo ptiči! Grme po potrebi zaščitimo z mrežo.
Vas zanima okus modrih ovalnih plodov, ki kar “pokajo” od vitaminov C in D? Res je nenavaden, a lahko rečem, da prijeten.

Razveselil nas bo tudi tudi podatek, da kamčatski kovačnik podobno kot ribez, kosmulje in maline, uspeva v navadni vrtni zemlji. Posadimo ga lahko tako na sončne kot tudi polsenčne lege. Grm zraste do poldrugi meter visoko, veje se ne prevešajo.
Kako pa je z obrezovanjem? Zakonitosti rezi so povsem enake kot pri rdečem in črnem ribezu. Izrezujemo stare in pregoste veje. Zadošča, če v grmu vsako leto zrastejo trije mladi poganjki.  
Poznamo že kar nekaj sort. V literaturi lahko preberemo, da je opraševanje boljše, če skupaj posadimo dve različni sorti. Pridelek je pri vseh zelo podoben, to je 2,5 kg na grm.
Konec avgusta in septembra zaskrbljeno zremo v kamčatski kovačnik. A naj nas ne skrbi. Za to vrsto je značilno, da začne zelo zgodaj izgubljati liste in ogoli pred ostalim jagodičjem.

'Morena' in 'Fialka'
Obe sorti začneta s cvetenjem sredi aprila. Ovalni plodovi, ki so dolgi 3 do 4 cm in široki 1 cm, dozorevajo postopoma, od sredine maja. Sorti sadimo skupaj zaradi boljšega opraševanja.

'Siniczka'
Sorta nima izrazito prevešajoče rasti, tako kot 'Morena' in 'Fialka'. Grm je po izgledu podoben ribezu. Odlikuje ga tudi visok pridelek, saj lahko v polni rodnosti pričakujemo 2 do 6 kg plodov.

Sibirske borovnice so na voljo v Vrtnih centrih Vrtko!!!

2 komentarja:

  1. Letos sem si posadila sibirsko borovnico na balkonu. Nič ni rodila, zraslo je nekaj kratkih vejic (na etiketi piše, da zraste do štiri metre visoko). Liste so krepko obžrle gosenice (le od kod so se vzeli vragi mali). Koliko mora biti stara rastlina, da obrodi?

    lp al1

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi moja ni lani imela nič. Letos pa je cvetela in ima nekaj plodov. Jo bom se pognojila.

    OdgovoriIzbriši