Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?

Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70
več na www.vrtko.si

Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03

sreda, 07. november 2012

Karnevalsko jabolkoPredstavljam zanimivo sorto pri jablanah. Sadike smo dobili to jesen!
Novost je nastala na inštitutu v Strizovicah na Češkem, točno tam, od koder izvira 'Topaz'. Oče atraktivne sorte 'Karneval' je prof. Tupy. Križal je sorti 'Pink Lady' in 'Vanda'. Slednja s sorto 'Rubin' predstavlja tudi starševski par pri »rojstvu« slavnega 'Topaza'. Sorta 'Pink Lady' je znana kot jabolko zaljubljencev oz. Valentinovo jabolko, saj ravno v tem času pride na trg. Plod je srednje velikosti, ovalne oblike ter rdeče rožnate barve. Vsebuje veliko sladkorja in tudi kisline.
Po križanju teh dveh zanimivih sort je nastalo karnevalsko jabolko. Plodovi nove sorte 'Karneval' so karminasto rdeči in preliti s sončno rumeno. Ta barva je igrivo progasto razporejena po rdečem jabolku. Pod pisano lupino se skriva snežno belo meso. To je zelo sočno, aromatično in prijetno sladko-kiselkasto.
 
Sledijo nadvse pomembne lastnosti karnevalske novosti. Drevo je srednje bujne rasti ter se odlično razrašča. Pridelek obiramo v septembru, v običajnem skladišču pa ga lahko hranimo do februarja. Sorta 'Karneval' je tako kot druge sorte, ki izvirajo iz češkega inštituta, genetsko odporna na glivično okužbo s škrlupom. V zadnjem Sadnem izboru za Slovenijo v skupini na škrlup odpornih jablanovih sort najdemo kar devet čeških sort. Poleg 'Topaza' so tu 'Nela', 'Rubinola', 'Opal', 'Rajka', 'Amethyst', 'Sirius', 'Orion' in 'Luna'. 
Pridite čimprej po sadiko sorte 'Karneval'!

Ni komentarjev:

Objavite komentar